Μέσω ΣΔΙΤ το νέο κυλικείο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»!

on .

NOSOKOMEIO XATZHKOSTA 5 10 2017

• Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν και στην περιοχή μας τα έργα που γίνονται μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς εξοικονομούνται έτσι κρατικά κονδύλια, ενώ προχωρά πιο γρήγορα η υλοποίησή τους.
Την πρακτική αυτή υιοθετεί και η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» προκειμένου να κατασκευάσει νέο κυλικείο διαμορφώνοντας κατάλληλα και τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Διοικητής του Βαγγέλης Καρβούνης παρουσιάζοντας παράλληλα και τα βασικά τεχνικά στοιχεία του έργου.

Με διεθνή διαγωνισμό…
Διεθνή διαγωνισμό θα προκηρύξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το «Χατζηκώστα» προκειμένου να αναθέσει τη σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής νέου κυλικείου και διαμόρφωση του έμπροσθεν περιβάλλοντος χώρου. Ως αντάλλαγμα θα παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσής του, κάτι που αποτελεί υποσύνολο του ευρύτερου θεσμού των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως τόνισε χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου. Παράλληλα, σημείωσε πως αντίστοιχος διαγωνισμός δεν έχει ξαναγίνει σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, προσθέτοντας πως «μέσω της παραχώρησης θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία για να πραγματοποιηθεί μία νέα επένδυση σε έναν δημόσιο φορέα με μηδενική αύξηση του δημόσιου χρέους».
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας του «Χατζηκώστα» Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με το συγκεκριμένο έργο θα μπει μία τάξη στις λειτουργίες του Νοσοκομείου και θα το συνδέσει αυτό με μία αξιοπρεπή είσοδο με την πόλη, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί το κυλικείο που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες εδώ και πολλά χρόνια.

Τεχνικά στοιχεία
Στις 800.000 ευρώ περίπου ανέρχεται η εκτιμώμενη δαπάνη για το νέο κυλικείο και τις εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Το ποσό θα διαθέσει ο τελικός ανάδοχος του έργου, ο οποίος ως αντάλλαγμα θα έχει την εκμετάλλευσή του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
H πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιρίου του νέου κυλικείου. Η δεύτερη την καθαίρεση του σημερινού κυλικείου και εργασίες διαμόρφωσης στο κτίριο του θυρωρείου, στον κυκλοφοριακό κόμβο, στο πεζοδρόμιο και σε άλλα σημεία του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί εσωτερικός κυκλοφοριακός κόμβος και θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, νέο θυρωρείο και σιδερένια πεζογέφυρα για χρήση διαφυγής σε έκτακτο περιστατικό.
Όσο για τον ανάδοχο, αυτός θα αναλάβει, πέρα από την κατασκευή και τη συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για όσο διάστημα θα έχει τη διαχείρισή τους.

Το Πολυδύναμο Κέντρο
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών του «Χατζηκώστα», όλα είναι έτοιμα για την επίσημη εκδήλωση των εγκαινίων του, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 1 Νoεμβρίου και ώρα 12 μ.. Σ’ αυτή θα παραστεί και στέλεχος του υπουργείου Υγείας χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα αν θα είναι ο ίδιος ο Υπουργός ή κάποιος άλλος. Στο μεταξύ, στο Συμβουλευτικό Κέντρο συνεχίζεται η επεξεργασία και αξιολόγηση των αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης που θα προσφέρει το Πολυδύναμο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ