Σπατάλες και δράσεις βιτρίνας στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων!

on .

EPIMELHTHRIO IOANNINON EISODOS

«Πολεμική» ατμόσφαιρα επικρατεί στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2020 που συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., με την αντιπαράθεση μεταξύ Διοίκησης και Αντιπολίτευσης να χτυπάει… κόκκινο!
Για σπατάλες και δράσεις βιτρίνας μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Γρηγόρης Γκίκας, για να ακολουθήσει η ανακοίνωση – «απάντηση» του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου σε άκρως ειρωνικό ύφος, γεγονός βέβαια που δεν τιμά ούτε την ιστορία του θεσμού, ούτε και το αξίωμα του Προέδρου ενός Οργανισμού, που μάλιστα είναι και σύμβουλος της Πολιτείας!

«Αλχημείες–μεθοδεύσεις»
Η καταγγελία της παράταξης Γκίκα ήταν συγκεκριμένη: Κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για αλχημείες και μεθοδεύσεις όσον αφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού, αγνοώντας – όπως σημείωσε - το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η παράταξη έκανε γνωστό ότι ψηφίζει όλες τις δαπάνες για την μισθοδοσία των εργαζομένων και την λειτουργία του Επιμελητηρίου και κανέναν από τους Κωδικούς που προστέθηκαν με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου όμως δεν συμφώνησε. Απαίτησε την έγκριση ή την απόρριψη του προϋπολογισμού στο σύνολό του!
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της παράταξης Γκίκα «από τους 28 παρόντες οι 15 καταψήφισαν και οι 13 υπερψήφισαν. Εδώ όμως ήρθε άλλη μία αλχημεία. Η πλειοψηφούσα παράταξη έκανε τους δεκαπέντε 13 και τους 13 τους έκανε δεκατέσσερις. Το αποτέλεσμα κατά την ίδια ήταν 13-13 και με την διπλή ψήφο του προέδρου ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε! Μπροστά σ’ αυτή την παρωδία η παράταξή μας αποχώρησε από την συνεδρίαση».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Κατά την παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» οι μεθοδεύσεις του κ. Δημητρίου και των συνεργατών του αποτελούν βαθιά προσβολή στην λειτουργία του θεσμού και απαξιώνουν κάθε έννοια εύρυθμης λειτουργίας. Γι’ αυτό και όπως έκανε γνωστό «θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη θέλοντας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου και να βάλει φρένο στη φάμπρικα που στήνει ο κ. Δημητρίου».
Στη συνεδρίαση η παράταξη της αντιπολίτευσης ανέδειξε τα τρωτά σημεία του προϋπολογισμού του νέου έτους, κάνοντας λόγο για ένα Επιμελητήριο που «μετατρέπεται σε φορέα δημοσίων σχέσεων, τουριστικό πρακτορείο και μελετητικό γραφείο»!
Παράλληλα, τόνισε ότι η δέσμευση κονδυλίων σε συγκεκριμένους κωδικούς αποτελεί κατασπατάληση πόρων, σε μία εποχή όπου οι μικρομεσαίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές απαιτήσεις τους. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες προβλέψεις, όπως:
- Αμοιβές νομικών που εκτελούν υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία: 15.000
- Σύναψη συνεργασίας με τεχνικό για την εκτέλεση όλων των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων: 30.000
- Υπηρεσίες απομαγνητοφώνησης και εσωτερική επιθεώρηση του συστήματος ISO: 25.000
- Αμοιβή για την επιθεώρηση του συστήματος ISO, αμοιβή για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων, αμοιβή ορκωτών λογιστών: 18.000
- Βραβεία, γιορτές και θεάματα: 40.000
- Φιλοξενίες και δεξιώσεις: 15.000
- Οργανώσεις συνεδρίων, συμμετοχή σε συνέδρια: 15.000
- Λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων: 15.000
- Επιστημονικές μελέτες και έρευνες: 50.000
Πάνω από 200.000 ευρώ σε Κωδικούς κενούς ουσιαστικά περιεχομένου!
Η παράταξη του Γρηγ. Γκίκα ζήτησε να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις κονδυλίων, χωρίς όμως η πρόταση να γίνει αποδεκτή.

Η απάντηση Δημ. Δημητρίου
Σε υψηλούς τόνους και με αρκετή δόση ειρωνείας, ήταν η απάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου, καθώς αποκάλεσε τον Γρηγ. Γκίκα «ανίσχυρο αντιπολιτευόμενο των πάντων που έπιασε πουλιά στον αέρα»!
Δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της «απάντησης» Δημητρίου που δείχνουν ποιοι και πώς κυβερνούν τους Γιαννιώτες επαγγελματίες:
«Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να περιμένει την ημέρα που ο «ανίσχυρος» θα γίνει ισχυρός και γνώστης των οικονομικών για να προλάβει την αναπτυξιακή τους πορεία όπως αυτής των υπολοίπων επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού τόξου.
»Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι Προϋπολογισμός σημαίνει «η καταγραφή των εσόδων και των εξόδων που αναμένεται να έχουμε στο άμεσο μέλλον», φανταζόμαστε, κάπως έτσι θα γίνεται και ο Προϋπολογισμός στην επιχείρηση που διευθύνει εκτός αν δεν συμβουλεύεται ελληνικές λογιστικές εταιρίες αλλά ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ.
»Σεβόμενοι πάντα τις χιλιάδες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος της κος Δημήτρης Δημητρίου εργάζονται καθημερινά με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και είναι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμοι σε οποιονδήποτε οικονομικό έλεγχο από όπου και αν αυτός προέρχεται…».