Αλλαγή φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών

on .

ODOFOTISMOS FOTA

• Η κοινή λογική και το συνολικό όφελος για το Δήμο και τους Δημότες, κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών, ως προς την αντικατάσταση του φωτισμού με νέα σώματα Led.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα παρουσιάστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που κινείται σε δύο άξονες: 1) Αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου. 2) Αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος.
Η επιλογή αυτή της Δημοτικής Αρχής είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με εκείνη της πρώην Δημοτικής Αρχής, η οποία αφενός είχε δεσμεύσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό από τα ανταποδοτικά τέλη και αφετέρου για να καλυφθεί το σύνολο του Δήμου θα έπρεπε να γίνουν τέσσερις διαγωνισμοί, που όπως είπε ο κ. Βάββας θα δημιουργούσε λειτουργικές αστοχίες και θα καθιστούσε δύσκολο το έργο σε επίπεδο διαχείρισης.
Όπως εξήγησε ο κ. Βάββας η δέσμευση κονδυλίων από τα ανταποδοτικά του δήμου και το περιορισμένο αντικείμενο που αφορούσε ο διαγωνισμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής (αντικατάσταση μόλις 2.649 λαμπτήρων) ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι να καλύψει με ένα έργο το σύνολο του δήμου, χωρίς να υπάρξει κανένα κόστος για τους πολίτες αφού ο δήμος θα επιλέξει την λύση της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ο Βασίλης Κοσμάς ανέφερε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μάντζιος επεσήμανε από την πλευρά του ότι το πιο σημαντικό είναι ότι θα καλυφθεί το σύνολο του δήμου και θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια από τα ανταποδοτικά.
Ο πρώην Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», είπε πως η παράταξή του θα καταθέσει τις απόψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο περιλαμβάνει τρία σημεία: • Η αντικατάσταση του φωτισμού να καλύψει το σύνολο της έκτασης του Δήμου. • Το έργο να υλοποιηθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ή με ΣΔΙΤ. • Να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA που ήδη τρέχει αντίστοιχα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση της παρέμβασης.