Τέρμα τα προσκυνηματικά ταξίδια σε Μητροπόλεις που τάχθηκαν υπέρ Ουκρανίας!

on .

MONH KHPINAS

• Απροσδόκητες είναι οι επιπτώσεις από την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του περασμένου Σαββάτου να ταχθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ζήτημα της χορήγησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.
Χθες η Ιερά Σύνοδος της Ρωσίας, αποφάσισε να διαγραφεί το όνομα του Ιερώνυμου από τα Δίπτυχα της Ρωσικής Εκκλησίας και να διακοπεί η ευχαριστιριακή κοινωνία, εφ’ όσον ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας μνημονεύσει τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο.
Το δεύτερο σκέλος της απόφασης αφορά και τις κατά τόπους μητροπόλεις και ειδικά της Ηπείρου, οι οποίες είχαν κάνει ανοίγματα στη Ρωσία για προσκυνηματικές επισκέψεις. Η Εκκλησία της Μόσχας σχεδιάζει να επιβάλει «stop» στο προσκύνημα των επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.
«Δεν ευλογούμε ταξίδια προσκυνήματος σε επισκοπή, την οποία χειρίζονται οι συγκεκριμένοι επίσκοποι. Οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν στους προσκυνητές και τα τουριστικά πρακτορεία των χωρών που απαρτίζουν την κανονική επικράτεια της εκκλησίας μας» καταλήγει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η απόφαση αυτή πλήττει ευθέως την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, που στόχευε σε Ρώσους προσκυνητές και ο Μητροπολίτης Μάξιμος είχε επισκεφθεί μάλιστα τη Μόσχα, μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στην Μητρόπολη Άρτας κι αυτό γιατί οι δύο μητροπολίτες Μάξιμος και Καλλίνικος αντίστοιχα ήταν εξ εκείνων που στήριξαν την πρόταση Ιερώνυμου υπέρ της απόφασης του Πατριάρχη.
Αντίθετα η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, με τη στάση του μητροπολίτη της κ. Ανδρέα να είναι ένας εξ εκείνων που δεν ψήφισε υπέρ της πρότασης Ιερώνυμου δεν φαίνεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Κι αυτό έχει τη σημασία του, καθώς μετά την Αγιοποίηση του Παϊσίου, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους κληρικούς και μη, για να επισκεφθούν την Κόνιτσα.