Για ωμό εκβιασμό πτηνο-κτηνοτρόφων από τράπεζες, μιλάει η Ένωσή τους!

on .

PTHNOTROFEIO

• Νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια των πτηνο-κτηνοτρόφων παραγωγών της χώρας, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Ας σημειωθεί ότι στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκατοντάδες μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι, τα προϊόντα των οποίων από πλευράς ποιότητας βρίσκονται πανελληνίως στην κορυφή, είτε είναι μέλη του μεγαλύτερου συνεταιρισμού της χώρας («Πίνδος»), είτε είναι συνεργαζόμενοι με την γνωστή εταιρία «Νιτσιάκος».
Η Ένωσή τους υπενθυμίζει το ιστορικό της υπόθεσης, όταν δηλαδή το 2006 οι παραγωγοί έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και την επόμενη χρονιά σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, χορηγήθηκαν σε όλους τους κτηνοπτηνοτρόφους της χώρας άτοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά και την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών, τα οποία στη συνέχεια έγιναν έντοκα.
Με την πάροδο του χρόνου – σημειώνει η ΠΕΟΠΠ - η πολιτεία παρέτεινε την λήξη των παραπάνω δανείων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη ζημία την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί, παράλληλα δε διαβεβαίωνε ότι θα γίνει γενναία τακτοποίηση αυτών.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν από την πρώην Α.Τ.Ε., ενώ ελάχιστοι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε άλλες τράπεζες. Με την παύση λειτουργίας της Α.Τ.Ε και την έναρξη της εκκαθάρισής της, πολλά από τα παραπάνω δάνεια μεταφέρθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα παρέμειναν στην Α.Τ.Ε υπό εκκαθάριση. Και η Πανελλήνια Ένωση προσθέτει: «Αρχικά τα συνολικό χορηγηθέν ποσό και των δύο δανείων δεν ήταν σημαντικό άλλα με την πάροδο του χρόνου και τα επιβληθέντα επιτόκια είναι αδύνατον να αποπληρωθεί, εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας, της τεράστιας φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των τελευταίων ετών καθώς και την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής σε αντίθεση με τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων οι οποίες έχουν μειωθεί».

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα…
Στη συνέχεια αναφέρεται στις υποσχέσεις που ακολούθησαν για ρύθμιση του ζητήματος, που όμως έμειναν απλώς… υποσχέσεις, τονίζοντας ότι: «το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την λήξη των παραπάνω δανείων μέχρι σήμερα, παρ’ ότι υπήρχε η διαβεβαίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα διαγραφούν οι καταλογισθέντες τόκοι με παράλληλη γενναία ρύθμιση των αρχικών χορηγηθέντων ποσών, δυστυχώς οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να ξεκινά μια σωρεία ειδοποιήσεων είτε τηλεφωνικών επαφών από τις τράπεζες ή μέσω δικηγόρων στους οποίους έχουν αναθέσει την είσπραξη σε δανειολήπτες παραγωγούς, για εκβιαστική εξόφληση σε χρόνο εξπρές των ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και για βεβαίωση των οφειλών στις Δ.Ο.Υ. προκειμένου να ξεκινήσει το μέτρο των κατασχέσεων».
Καταλήγοντας καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα ώστε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός ο οποίος γίνεται εις βάρος των παραγωγών, καθώς και να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει οριστικά το ζήτημα, δίνοντας «ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».