Σε πορεία ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και διαφάνειας ο Ερυθρός Σταυρός!..

on .

NTAKALETSHS AYGERINOS ERYTHROS STAYROS 14 10 19

«Να είστε υπερήφανοι που γίνατε Ερυθρο-σταυρίτισσες και Ερυθρο-σταυρίτες και να παραμείνετε υπερήφανοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο δύσκολες και στενάχωρες κι αν γίνουν. Εσείς υπηρετείτε μία ωραία ιδέα, την ιδέα του εθελοντισμού, μην αφήσετε κανέναν να σας την χαλάσει…».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους νέους εθελοντές ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Νέα πορεία…
Ο κ. Ντακαλέτσης, έγκριτος Νομικός, τόνισε ότι η εκδήλωση έχει και μία ιδιαιτερότητα. Έρχεται σε μια στιγμή όπου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία. Πορεία ανανέωσης εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και δημοκρατικής διοίκησης. Κυρίως όμως σε μια πορεία ενότητας. «Κι αυτό -τόνισε - είναι το μεγάλο μας στοίχημα: Να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε κάποιες νοοτροπίες, που δυστυχώς έβαζαν στεγανά ανάμεσα στο Ερυθρο-σταυρικό κίνημα και την κοινωνία, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους εθελοντές. Νέες οδηγίες νέοι κανονισμοί είναι οπωσδήποτε απαραίτητα για να πάει ο Ερυθρός Σταυρός μπροστά, αλλά το στοίχημα είναι οι νοοτροπίες κι αυτές αλλάζουν δύσκολα».
Ο νέος τομέας Εθελοντισμού -συνέχισε ο πρόεδρος- ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταλάβουν τόσο οι νέοι εθελοντές όσο και οι παλιότεροι, αλλά και όλα τα μέλη του, ότι η διάκριση στα σώματα (Νοσηλευτική, Πρόνοια, Σαμαρείτες – Διασώστες) έχει μόνο διοικητικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Κάποιοι το ξεχνούν…

Με σύμπνοια…
Η σημερινή εκδήλωση, είπε καταλήγοντας ο κ. Ντακαλέτσης, βρίσκει το Παράρτημα Ιωαννίνων σε πολύ καλή κατάσταση. Με σύμπνοια και με ένα πλούσιο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Όχι μόνο οι εθελοντές αλλά και το μόνιμο προσωπικό, πολλές φορές υπερβάλουν τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν και ενίοτε σε δύσκολες συνθήκες.
Το Δ.Σ. είναι δίπλα τους και ανοιχτό για να ακούσει προβληματισμούς και να δώσει λύσεις. Όπως άλλωστε είναι και το Κεντρικό Δ.Σ. Απόδειξη η σημερινή παρουσία 4 μελών του Κ.Δ.Σ., που ταξίδευσαν από μακριά για να τιμήσουν όχι μόνο τους εθελοντές που ορκίζονται κι αυτούς που προάγονται και βραβεύονται, αλλά και ολόκληρο το Τμήμα.
Πρέπει όλοι μας να εργασθούμε για την επιτυχία και ευόδωση των ευγενών στόχων της μεγάλης Ανθρωπιστικής και κοινωφελούς οργάνωσης.

Ο Αντ. Αυγερινός
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνης Αυγερινός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ανθρωπιστικές δράσεις του Σώματος, πολύ παλαιότερα, στον Βορειοηπειρωτικό χώρο και στις έξι εθελόντριες νοσηλεύτριες που έχασαν τη ζωή τους στις 20 Απριλίου 1941, όταν Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπου τότε στεγάζονταν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σύμβολο αλτρουισμού…
Ο κ. Αυγερινός μίλησε για τον Ε.Ε.Σ. αποκλειστικά στον «Π.Λ.», τονίζοντας ότι «η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική η εθνική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια των 150 περίπου ετών δράσης και προσφοράς του κινήματος, τα ιδανικά αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειάς του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
»Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό δίκτυο στον κόσμο, με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες και 3 βραβεία Νόμπελ!
»Είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα. Είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου, που πορεύεται, με σεβασμό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
»Καθοδηγούμενοι και οιστρηλατημένοι από τον οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκο Ντυνάν, αλλά και από τη μοναδική και υπέρλαμπρη προσφορά ανθρώπων που, με μεγαλείο ψυχής, μεγαλούργησαν προσφέροντας όχι μόνο τεράστιες προσωπικές περιουσίες αλλά θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της φιλανθρωπίας, για να καταστήσουν τον Ε.Ε.Σ. τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της πατρίδος μας, συνώνυμο της αλληλεγγύης και φιλαλληλίας».
Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό «Ανθρωπισμός, αμεροληψία, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, ουδετερότητα, παγκοσμιότητα: οι θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος που μας καθοδηγούν».

Σκληρή δουλειά…
Για τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. η επιτυχία έρχεται μέσα από τη σκληρή δουλειά ανθρώπων που, όπως είπε «εμπνέονται από μια αποστολή ζωής, μακριά από εξωτερικά ψιμύθια δόξας, πλούτου και εφήμερης δημοσιότητας. Χωρίς ίχνος υπερβολής και αυτοκολακείας, σας διαβεβαίωνουμε ότι έχουμε όραμα, διαθέτουμε εμπειρία, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας.
»Σε αντίθεση με τους ισορροπιστές και τους κυνηγούς των μέσων όρων, οι προσπάθειές μας θα αποπνέουν πάντα πρακτικές τόλμης και διεκδίκησης ριζικών αλλαγών και τομών, προς όφελος των ανήμπορων ανθρώπων και συνανθρώπων μας».

Προαγωγές και διακρίσεις
Η εκδήλωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Η οργάνωση ήταν άψογη.
Παρέστησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, Περιφέρειας, Δήμων, διαφόρων φορέων και πλήθος κόσμου.
Στους Εθελοντές Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών απονεμήθηκαν πτυχία, προαγωγές και τιμητικές διακρίσεις.
Οι προαγωγές στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών:
Ευθύμιος Κοντογιώργος: Εθελοντής Α΄ τάξης
Τσάγκας Κωνσταντίνος & Μαντζούκας Παναγιώτης: Εθελοντές Β΄ τάξης.
Αλεξίου Δημήτριος, Κόκα Όλγα, Δουβλαντανιώτου Αικατερίνη, Καλογιάννη Αικατερίνη και Παπαναστασίου Σταύρος: Εθελοντές Γ΄ τάξης.
Στο Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής:
Λυγούρα Ελευθερία, Δημητρούλα Μαρία, Αναγνώστου Γεωργία και Κολυζώη Μαρία: Επιθεωρήτριες επί τιμή
Ζήση Ανθούλα: Προϊσταμένη Α΄
Κιτσάκη Ελένη: Προϊσταμένη Β΄
Σίτου Κάθριν: Προϊσταμένη Β΄
Καρώνη Βικτωρία, Λέκκα Χριστίνα, Βέλιου Μαργαρίτα, Γέγιου Αικατερίνη: Εθελοντές Α΄.
Μπιλιαδέρη Αγλαΐα: Εθελοντής Α΄ & Εθελοντή.
Ζήνδρου Ευανθία, Κλουδά Ερασμία, Σαραλιώτη Ελευθερία, Μπάλλα Αφροδίτη: Εθελοντές.
Τιμητικές διακρίσεις εκπαιδευτών εθελοντών Νοσηλευτικής:
Νίκη Τσιφτετάκη, Ιατρός: Δύο Αργυρά Αστέρια επί του Μεταλλίου της.
Γιωτάκη Ελένη, Ιατρός: Αργυρό Μετάλλιο
Παρασκευή Μπακέλλα, Νοσηλεύτρια: Αργυρό Μετάλλιο
Μιχάλης Μπίλλης, Ιατρός: Χάλκινο Μετάλλιο.
Διαβαθμίσεις εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας:
Ανδρονίκη Θεοδωρίκα: Επιθεωρήτρια
Ιωάννης Πανταζής: Προϊστάμενος Α’ Τάξης
Ματθίλδη Εσκινατζή: Προϊσταμένη Α’ Τάξης
Ανδρομάχη Μπενέκου: Προϊσταμένη Β΄ Τάξης
Αικατερίνη Τσουκανέλη: Εθελόντρια ΚΠ Α’ Τάξης
Δήμητρα – Αγγελική Βασιλείου: Εθελόντρια ΚΠ Β’ Τάξης
Κωνσταντίνα Τόπουλου: Εθελόντρια ΚΠ Β’ Τάξης
Αλεξία Μάντζιου: Εθελόντρια ΚΠ Β’ Τάξης.