Το μεγαλείο του εθελοντισμού αναδείχθηκε σε λαμπρή τελετή του Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων!

on .

EKDHLOSH ERYTHROS STAYROS

• Αναδεικνύοντας σε όλη του την έκταση το μεγαλείο του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η τελετή απονομής πτυχίων, προαγωγών και τιμητικών διακρίσεων του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σ’ έναν χώρο που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του ΕΕΣ. Κι αυτό γιατί όταν χρησιμοποιούνταν ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 20 Απριλίου του 1941 σε σφοδρό βομβαρδισμό των Ιωαννίνων από τους Γερμανούς, έχασαν τη ζωή τους έξι νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του κινήματος Αντώνιος Αυγερινός και μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Εκκλησίας, καθώς και πλήθος κόσμου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο εθελοντικό αυτό κίνημα που μετρά περίπου 150 χρόνια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Ο Κ. Ντακαλέτσης
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων, δικηγόρος Κώστας Ντακαλέτσης τόνισε ότι η στιγμή της ορκωμοσίας των νέων εθελοντών, είναι κορυφαία και σημαντική για όλους γιατί αυτοί αποτελούν το μέλλον του Ερυθρού Σταυρού! «Είναι το νέο αίμα, είναι η ανανέωσή του, είναι η αναγέννησή του», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η εκδήλωση έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα καθώς «έρχεται σε μια στιγμή που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία, ανανέωσης, εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και δημοκρατικής διοίκησης, αλλά κυρίως μια πορεία ενότητας, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα. Πρέπει να καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε κάποιες παλιές νοοτροπίες, που δυστυχώς έβαζαν στεγανά ανάμεσα στο ερυθροσταυρικό κίνημα και την κοινωνία».
Γι’ αυτό και όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, νέες οδηγίες και νέοι κανονισμοί είναι απαραίτητοι για να πάει μπροστά ο Ερυθρός Σταυρός. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την σημερινή κατάσταση που υπάρχει στο παράρτημα Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για ενα πλούσιο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, αναφερόμενος όχι μόνο στους εθελοντές, αλλά και στο μόνιμο προσωπικό .
Κλείνοντας ο κ. Ντακαλέτσης απευθυνόμενος στους νέους εθελοντές, τους κάλεσε να είναι περήφανοι που έγιναν ερυθροσταυρίτες και να παραμείνουν περήφανοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο δύσκολες και στενάχωρες κι αν γίνουν. «Υπηρετείτε μια ωραία ιδέα, αυτή του εθελοντισμού και μην αφήσετε κανέναν να σας τη χαλάσει», τόνισε.
Ο Αντ. Αυγερινός...
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΕΕΣ Αντ. Αυγερινός κατά τον χαιρετισμό του, αναφερόμενος στους νέους εθελοντές έκανε λόγο για τονωτική ένεση αισιοδοξίας, που αναπτερώνει το ηθικό, αλλά κυρίως προάγει το όραμα της εθελοντικής προσφοράς που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας. Χαρακτήρισε την παρουσία του στην εκδήλωση, όπως και άλλων μελών του κεντρικού Συμβουλίου, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής, μνήμης και σεβασμού σε μια διαχρονική πορεία γενναιόδωρης προσφοράς πατριωτισμού του Τμήματος Ιωαννίνων. Όπως είπε αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και επιγραμματικά αναφέρθηκε σε δύσκολες καταστάσεις μέσα στην ιστορία, που το τοπικό τμήμα συμμετείχε ενεργά και προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του.
Αναφερόμενος στο σήμερα ο κ. Αυγερινός μίλησε για αναγέννηση του Ερυθρού Σταυρού και επαναδραστηριοποίηση με τη συνένωση των υγιών δυνάμεων. «Πρέπει αυτό το δέος που αισθανόταν κάποτε η ελληνική κοινωνία απέναντι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες κοινωνικές παρεμβάσεις, στις οποίες ο ΕΕΣ ήταν πρωτοπόρος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Βάση για τη νέα εποχή του ΕΕΣ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου θα αποτελέσουν οι επτά θεμελιώδεις αξίες του κινήματος: ανθρωπισμός, ανεξαρτησία, αμεροληψία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα, ουδετερότητα.
Κλείνοντας ο κ. Αυγερινός κάλεσε τους νέους εθελοντές να τιμήσουν τον όρκο και την τεράστια παρακαταθήκη του κινήματος...
* * *
Ακολούθησαν οι απονομές πτυχίων εθελοντών Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών, οι προαγωγές εθελοντών των τριών σωμάτων, καθώς και οι τιμητικές διακρίσεις εκπαιδευτών.