Το Πανεπ. Ιωαννίνων θα έχει Τμήμα και στην Ηγουμενίτσα!

on .

TEI HPEIROY HGOYMENITSA

• Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό αναφορικά με τη λειτουργία του πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 22, έχοντας μάλιστα επανδρωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.
Αυτό απαντά το Υπουργείο Παιδείας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, παραπέμποντας ωστόσο στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει το Τμήμα.
Αναφορικά δε με το ανθρώπινο δυναμικό που θα το στελεχώσει, παραπέμπει στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για διορισμούς.

Δεν έχει αλλάξει κάτι…
Τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και τους από καιρό δρομολογημένους μόνιμους διορισμούς καθηγητών – μελών ΔΕΠ ζήτησε να πληροφορηθεί με ερώτησή του ο Μ. Κάτσης.
Το Υπουργείο στην απάντησή του κάνει αναφορά στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που ίδρυσε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι δεσμεύεται από αυτόν να το λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Απόφαση Συγκλήτου
Ωστόσο, για τα περαιτέρω παραπέμπει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ως τις 30 Απριλίου του 2020 σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος, διαβεβαιώνοντας ότι θα συζητήσει το θέμα μέσα στην τρέχουσα χρονιά και θα κρίνει ανάλογα λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές, το διαθέσιμο προσωπικό και το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον Νόμο.
Πάντως, το υπουργείο επιβεβαιώνει την ισχύ των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για μόνιμο διορισμό 48 καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στα μη αυτοδύναμα Τμήματα όπως αυτό της Ηγουμενίτσας και δηλώνει τη βούληση να προχωρήσουν 647 προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού πανελλαδικά.
Σε δήλωσή του μετά την απάντηση του υπουργείου, ο Θεσπρωτός βουλευτής σημειώνει πως θεωρεί πλέον δεδομένο ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το «πράσινο φως» να προχωρήσει τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Εξ’ άλλου, όπως τονίζει, «οι πρυτανικές αρχές, στις επιτροπές της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου, είχαν εκφραστεί θετικά για το τμήμα στην Ηγουμενίτσα».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ