Με προκαταβολή και σε πιο πολλούς το επίδομα θέρμανσης

on .

PETRELAIO XRHMATA

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές αγωνιούν για το που θα διαμορφωθεί η τιμή του. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) με χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τιμή εκκίνησης θα είναι περί τα 9,5 – 10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 € /λ). Ως προς αυτό, οι καταναλωτές θα έχουν μια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Ωστόσο, τονίζει, ανεξαρτήτως της διακύμανσης των παραπάνω τιμών, η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών.

Διευρυμένο επίδομα
Πάντως, η πρώτη θετική είδηση για το θέμα της θέρμανσης ήρθε χθες, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε διευρυμένο επίδομα για τα νοικοκυριά φέτος και με προκαταβολή!
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.
Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Τα σενάρια
Δύο σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, από το 0,16 στο 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από το 0,16 στο 0,20 ευρώ ανά λίτρο.
Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, οικογένεια με συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ τόσο κατά το έτος 2017 όσο και κατά το έτος 2018, η οποία κατοικεί σε σπίτι 90 τ.μ. σε περιοχή του νομού Ιωαννίνων και η οποία έλαβε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 360 ευρώ: Εάν υιοθετηθεί το σενάριο για αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο συνολικό ποσό επιδόματος 432 ευρώ, εάν αποφασιστεί αύξηση του βασικού ποσού επιδόματος κατά 25%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο 450 ευρώ.

Μείωση φορολογίας
Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ζητά μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να επανέλθει στα επίπεδα προ του 2011. Μάλιστα υποστηρίζει ότι από τότε που οι κυβερνήσεις επέβαλαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) συμπαρασύροντας και την αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παραεμπορίου – λαθρεμπορίου, η μείωση του μεταφορικού έργου, η μείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση.