Οι ΟΤΑ ας αναλάβουν επιτέλους σοβαρά τη διαχείριση των αδέσποτων

on .

ADESPOTA1

• Στο τεράστιο και σταθερά διαιωνιζόμενο πρόβλημα, που υπάρχει και στην περιοχή μας με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, αναφέρεται το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καλώντας τις νέες Διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε εμπλεκόμενο, στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Στα Γιάννενα το θέμα των αδέσποτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με αγέλες σκύλων να περιφέρονται στην Πανεπιστημιούπολη, στην ΒΙΠΕ, στο παραλίμνιο, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ πολλές φορές ανυποψίαστοι πολίτες έχουν δεχθεί επίθεση! Το πρόβλημα, αν και πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και συσκέψεων μεταξύ των τοπικών φορέων, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική λύση!

Υπεύθυνοι οι ΟΤΑ
Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηπείρου σε χθεσινή ανακοίνωσή του (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χόβολος και ο Γραμματέας Αλέξανδρος Κοντογιάννης) παίρνει θέση, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με το Νόμο η μέριμνα, η περισυλλογή και η γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί στους ΟΤΑ, επικουρούμενοι από φιλοζωικές ενώσεις, αφού προηγηθεί έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο.
Για το σκοπό αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση ιδρύονται Δημοτικά ή Διαδημοτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων για προσωρινή παραμονή και περίθαλψη, καθώς και Δημοτικά Κτηνιατρεία που θα φροντίζουν για την υγεία των ζώων.
Τα περισυλλεγόμενα ζώα υποβάλλονται σε «Κτηνιατρική Εξέταση», «Στείρωση», «Αποπαρασιτισμό», «Αντιλυσσικό εμβολιασμό» και «Ηλεκτρονική Σήμανση» ως αδέσποτα για καταγραφή τους στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Αν όλα πάνε καλά και δεν χρειάζονται άλλες κτηνιατρικής φύσης παρεμβάσεις (θεραπείες, προβλήματα συμπεριφοράς, κλπ), η τύχη αυτών των ζώων είναι ξεκάθαρη. Είτε υιοθετούνται με τη ενυπόγραφη «Δήλωση Υιοθεσίας» και ανατίθενται σε κηδεμόνες, ενημερώνοντας την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, είτε (τα ζώα πάνω από πέντε μηνών) επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον απ΄ όπου περισυλλέγησαν, όχι σαν άγνωστα αλλά σαν ταυτοποιημένα πλέον ζώα.

Βασικές παραλείψεις…
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σύλλογος σε ολόκληρη την Ήπειρο, ένα τέτοιο σχήμα δεν λειτουργεί πουθενά εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών. Πουθενά αλλού σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπάρχει ο βασικός θεσμός του Δημοτικού Κτηνιατρείου που όχι μόνο αποτελεί κλειδί στην εφαρμογή του όποιου προγράμματος, αλλά και πυλώνας προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Κανένας Δήμος της Ηπείρου δεν διαθέτει ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που είναι έτοιμα προς υιοθεσίας όπως ρητά ορίζει ο Νόμος. Ανύπαρκτες οι Δημοτικές «Πενταμελείς Επιτροπές» για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων που να δουλεύουν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Οι στειρώσεις
Σχετικά με το θέμα των στειρώσεων στα αδέσποτα, το Παράρτημα Ηπείρου δηλώνει ότι:
- Οι στειρώσεις αν και κομβικό σημείο για την μη αναπαραγωγή του προβλήματος, αποτελούν ένα μικρό μέρος της όλης προσπάθειας απάλειψης του προβλήματος «Αδέσποτα Ζώα». Το κύριο ζητούμενο είναι να μάθουμε ποια είναι αυτά (!), μέσω της καθολικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων. Μια βασική νομική υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, που όμως τα κρατικά θεσμικά όργανα (Δήμοι, Αστυνομία, Θηροφυλακή κ.α.) παραβλέπουν συστηματικά. Αυτή η σοβαρή παράβλεψη αφήνει τεράστιες δυνατότητες ώστε ζώα που είναι δεσποζόμενα να εμφανίζονται σαν αδέσποτα και να επωφελούνται χρηματικών επιβαρύνσεων, οι οποίες τελικά αποστερούνται από τα πραγματικά αδέσποτα ζώα.
- Η στείρωση, ο αποπαρασιτισμός, ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του αδέσποτου που περισυλλέγεται είναι μια ενιαία διαδικασία, απολύτως κτηνιατρικής φύσης, που γίνεται ΔΩΡΕΑΝ είτε στα Δημοτικά Κτηνιατρεία, είτε από εθελοντές κτηνιάτρους. Ειδικά η στείρωση που αποτελεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένους χώρους που εποπτεύονται από τις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες της Χειρουργικής πρακτικής και Κτηνιατρικής Δεοντολογίας.