Το ΣτΕ «ξηλώνει» το Νόμο Κατρούγκαλου

on .

SYMBOYLIO EPIKRATEIAS

• Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σημαντικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με σειρά αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και δημοσιεύθηκαν χθες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέπει διατάξεις του πολυσυζητημένου νόμου 4387/16. Ωστόσο, η εφαρμογή των συνολικά πέντε αποφάσεων δεν έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που όπως εκτιμούν νομικοί «φρενάρει» τις τυχόν διεκδικήσεις ασφαλισμένων.
Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διότι προσβάλει την αρχή της ισότητας.
Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6%, διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.
Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και ειδικότερα αυτές που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ καθώς αποφάνθηκε ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας. Η συγκεκριμένη απόφαση στην πράξη σημαίνει πως θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στη σύνταξη νέου νόμου.
Αντισυνταγματικό έκρινε κατά πλειοψηφία το δικαστήριο το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που αφορούν κυρίως συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό των αποφάσεών τους είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους καθώς οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.