Κυριολεκτικά… πετάει φέτος το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

on .

AERODROMIO IOANNINON NEO 1

• Δεν προκαλεί έκπληξη κάθε νέο στοιχείο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά την αύξηση της κίνησης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, οι εργασίες επέκτασης του οποίου έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα και τις δυνατότητές του.
Με βάση λοιπόν στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η εναέρια κινητικότητα του αερολιμένα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση την τελευταία διετία, ακόμη και σε μήνες που παραδοσιακά εμφανίζουν… χαμηλές πτήσεις. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η αύξηση και στις αφίξεις ταξιδιωτών μέσα στο ίδιο διάστημα.

Η εναέρια κίνηση
Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά βελτίωσης της συχνότητας εναέριων κινήσεων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων κατά την τελευταία διετία, όπως αποτυπώνονται σε γράφημα ανάλυσής τους που έγινε από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ Θέμη Σέρμπη κα την εταιρία «DatAnalysis».
Σε γράφημα περιγράφεται η μεταβολή των εναέριων κινήσεων του τοπικού αερολιμένα για τα έτη 2017 έως και 2019 και συγκεκριμένα για τους πρώτους οκτώ μήνες κάθε έτους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως η εναέρια κινητικότητα σ’ αυτόν αυξήθηκε κατακόρυφα. Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση ύψους 120.4%, ενώ το ίδιο υψηλή ήταν η αύξηση των δρομολογίων τον Αύγουστο όπου και πάλι η συχνότητα των δρομολογίων αυξήθηκε σε ποσοστό 106.7%.
Ακολουθεί η αύξηση της κινητικότητας κατά το μήνα Ιούλιο που άγγιξε ποσοστό της τάξης του 86.2%, ο Ιανουάριος όπου η κινητικότητα είναι χαμηλή και στα τρία έτη, πάλι εμφάνισε αύξηση το 2019 που άγγιξε το 81.5%, ενώ το ίδιο συνέβη και το μήνα Φεβρουάριο όπου και πάλι η κινητικότητα είναι παραδοσιακά χαμηλή, και παρόλα αυτά το 2019 αυξήθηκε κατά 76.2%. Τον φετινό Μάιο η εναέρια κινητικότητα αυξήθηκε κατά 61.8% και τον Απρίλιο κατά 46%, με το Μάρτιο να είναι ο μήνας με τη χαμηλότερη αύξηση (34%) στις εναέριες κινήσεις του Αεροδρομίου σε σύγκριση με τη κινητικότητα που σημειώθηκε κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αύξηση αφίξεων
Εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά βελτίωσης της συχνότητας αφίξεων ταξιδιωτών, τα οποία αποτυπώνονται σε δεύτερο γράφημα. Όπως αποδεικνύεται, οι αφίξεις ταξιδιωτών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ακολούθησαν την ανοδική πορεία της εναέριας κινητικότητας.
Η μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τον αριθμό των αφίξεων των δύο προηγούμενων ετών (2017 - 2018) σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο φτάνοντας το 54.1%. Ακολουθεί ο Αύγουστος όπου το ποσοστό των αφίξεων άγγιξε το 52.7%, ο Ιούλιος με ποσοστό αύξησης 50.8%, ο Μάιος με ποσοστό 46.1% και ο Ιανουάριος όπου το ποσοστό των αφίξεων ταξιδιωτών άγγιξε το 45.3%. Παράλληλα, οι αφίξεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο ήταν μικρότερες αλλά και πάλι υπήρχε σαφής αύξηση με ποσοστά 25%, 14,6% και 7.5% αντίστοιχα.
Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς το φετινό Μάρτιο σημειώθηκε η χαμηλότερη αύξηση των εναέριων κινήσεων, εντούτοις ο Απρίλιος ήταν ο μήνας με τη μικρότερη αύξηση στις αφίξεις ταξιδιωτών για φέτος σε σύγκριση με τα έτη 2017 και 2018.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ