Υποβάθμιση της β’ ξένης γλώσσας καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

on .

TAKSH SXOLEIOY MATHITES

• Για συστηματική υποβάθμιση της διδασκαλίας της β΄ ξένης γλώσσας, δηλαδή της Γαλλικής, Γερμανικής ή Ιταλικής στα σχολεία, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι: «Στα Γυμνάσια όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα γενικής παιδείας δημιουργούνται στην Α΄ τάξη παράλληλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης».
Όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της «δεν αναφέρει ποιος θα είναι ο μικρότερος αριθμός, επίσης εξαναγκάζει τους μαθητές να διδαχθούν άλλη Ξένη Γλώσσα από αυτήν που επιθυμούν, με κριτήρια την αριθμητική και συχνά οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας. Η αγανάκτηση των γονέων και των μαθητών που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να επιλέξουν τα Γερμανικά ή τα Γαλλικά ή τα Ιταλικά σαν Β΄ ξένη γλώσσα, οι διαμαρτυρίες των Συναδέλφων Εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων καθώς και των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι απόλυτα δικαιολογημένες».
Η ΕΛΜΕ αναφέρεται και σ’ ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «στην παραπάνω ταλαιπωρία όλων, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών έρχεται η εφαρμογή της παραπάνω Υ.Α. από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων ώστε να μας θυμίσει την «κανονικότητα» στην οποία έχουμε μπει και μας προετοιμάζει για το τι θα επακολουθήσει, η οποία επιβάλλει την σύμπτυξη – συγχώνευση των τμημάτων, δημιουργεί υπεράριθμα και ανομοιογενή τμήματα, αποκλείοντας το δικαίωμα επιλογής από τους μαθητές της β’ ξένης γλώσσας που επιθυμούν περιορίζοντας έτσι το μορφωτικό τους δικαίωμα
Καταλήγοντας ζητά:
- Την έγκριση όλων των τμημάτων β’ ξένης γλώσσας σε όσες σχολικές μονάδες (Γυμνάσια) διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μαθητές/τριες που θα υποχρεωθούν να αλλάξουν Β΄ Ξένη Γλώσσα ώστε να μην γίνει καμία συγχώνευση ή σύμπτυξη τμημάτων.
- Παράλληλη λειτουργία τμημάτων β' ξένης γλώσσας στο πλαίσιο του κάθε τμήματος Γενικής Παιδείας, χωρίς πλαφόν στον αριθμό μαθητών σε κάθε τέτοιο τμήμα.
- Την έγκριση όλων των τμημάτων της Α’ τάξης στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ.