Απελευθέρωση Μεταπτυχιακών και αλλαγές στα Κέντρα Έρευνας

on .

KERAMEOS PRYTANEIS 30 9 19

• Ένα νομοσχέδιο «εξπρές» με στόχο την απελευθέρωση των Μεταπτυχιακών και την απλοποίηση λειτουργίας των κέντρων έρευνας (ΕΛΚΕ), προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχε μαζί με στελέχη του υπουργείου της.
Παράλληλα, προανήγγειλε την άμεση χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενώ οι Πρυτάνεις από την πλευρά τους ζήτησαν χρόνο για διαβούλευση επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας των Πανεπιστημίων, με την Υπουργό να δεσμεύεται ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα προκύψει έπειτα από εξαντλητικό διάλογο.

Νομοσχέδιο «εξπρές»
Κατά την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αθήνα η Υπουργός Παιδείας τόνισε πως έρχεται νομοσχέδιο «εξπρές» που θα αφορά στη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, και στη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης, ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις την άμεση χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2019, καθώς και την παράταση λήξης της απόφασης εφαρμογής της ΚΥΑ 81347/Β9/Φ11/43/22.5.2019 για την χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Διεθνείς συνεργασίες
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και διεθνοποίηση των πανεπιστημίων με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών τους. Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε για την προώθηση δράσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια της Αμερικής, πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τους Πρυτάνεις που διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν ενεργά στην άμεση υλοποίησή της.

Οι Πρυτάνεις
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων από την πλευρά της σε ανακοινωθέν της ανάφερε πως η συνάντηση με την Υπουργό πραγματοποιήθηκε «σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα», τονίζοντας πως «διαπιστώθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου για την εποικοδομητική συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τη συνδρομή της με αποτελεσματικό τρόπο σε τρέχοντα επείγοντα ζητήματα».
Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας, του περιορισμού της γραφειοκρατίας στις ακαδημαϊκές και διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες, της άμεσης αύξησης της τακτικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανογραμμάτων των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημιών, της ανάπτυξης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με τις βασικές προϋποθέσεις διασφάλισης υποδομών και πόρων, καθώς επίσης και της απλοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.