Θλιβερές ιστορικές μνήμες ξύπνησαν στην Παραμυθιά

on .

PARAMYTHIA PROKRITOI 30 9 19

Θλιβερές ιστορικές μνήμες ζωντάνεψαν κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις για την αναιτιολόγητη εκτέλεση, κατά την Κατοχή, των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους «Τσάμηδες».
Την Κυριακή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις, όπου το βασικό μήνυμα ήταν, τόσο στο χαιρετισμό του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, όσο και στην ομιλία της τοπικής διαχειρίστριας του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, πως «δεν ξεχνούμε». Τα εγκλήματα των κατακτητών, που δεν παραγράφονται, είναι ένα μήνυμα ότι ξανά δεν πρέπει να ξαναζήσει οι ανθρωπότητα τέτοιες τραγικές στιγμές.
O κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «όλοι μας υποκλιθήκαμε και αποδώσαμε φόρο τιμής και σεβασμού στους 49 Πρόκριτους της Παραμυθιάς. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς, είναι να διατηρήσουμε την επώδυνη άλλα ταυτόχρονα διδακτική μνήμη των συνανθρώπων μας, που έμειναν ως μάρτυρες στο πάνθεον της ιστορίας, άλλα και να διεκδικήσουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις».
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δονάτου που τελέστηκε από το Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο, σχηματίστηκε πομπή, η οποία κατέληξε στο μνημείο πεσόντων, όπου εψάλη τρισάγιο, κατατέθηκαν στεφάνια, ακούστηκε παραδοσιακό μοιρολόι από το κλαρίνο του Χρ. Μαρτίνη και απονεμήθηκαν βραβεία στους πρωτεύσαντες του αγώνα δρόμου θυσίας, ενώ δόθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση, ο Δήμαρχος Παραμυθιάς Γιάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο τ. βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ.ά.

Για τον Άγιο Δονάτο
Πλήθος πιστών συμμετείχε στο διήμερο εορτασμό και στη λιτανεία που έγινε στην Παραμυθιά για την ανακομιδή του Αγίου Δονάτου, λείψανα του οποίου ήρθαν από το Μουράνο Ιταλίας, κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτη Τίτου και με τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαθρολομαίου, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2000.
* * * 

Την παραμονή του εορτασμού, το περασμένο Σάββατο, στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, πλαισιούμενος από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Παραμυθίας π. Βελισσάριο Σάντα, τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου π. Μεθόδιο Ντελή και κληρικούς. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος, αφού είναι τόπος αγίων ανδρών». Αναφέρθηκε με συντομία στο βίο του Αγίου Δονάτου, σημειώνοντας ότι το θρησκευτικό συναίσθημα δεν θα πρέπει να υποχωρήσει. Μίλησε, δε, για την αξία της πίστης, σε μια εποχή που αυτή επιχειρείται να υποτιμηθεί. Στη λιτανεία λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δονάτου επικεφαλής ήταν ο κ. Δημήτριος με τη συνοδεία κληρικών και πιστών.
Την επόμενη ημέρα τελέστηκαν όρθρος και θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας. Στη διάρκεια της λειτουργίας χειροτόνησε σε πρεσβύτερο, με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτη Τίτου, τον διάκονο Χρήστο Βάσσο.
H.M.