Nέα «φουρνιά» προσφύγων ετοιμάζεται για την Ήπειρο!

on .

PROSFYGES KATSIKAS 30 9 18

• Νέα «φουρνιά» προσφύγων και μεταναστών πρέπει να αναμένεται στην Ήπειρο, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στα Νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα που είχαν κλείσει προσωρινά, αλλά και να επεκτείνει άλλα.
Ταυτόχρονα όμως στα άμεσα σχέδιά του είναι να καλύψει όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν σε κέντρα που ήδη λειτουργούν και στην «εξίσωση» αυτή μπαίνει η Ήπειρος. Τόσο σε αυτό της Φιλιππιάδας, όσο και στο Κέντρο Κατσικά, υπάρχουν κενές θέσεις και ειδικά στο δεύτερο οι διαθέσιμες θέσεις- σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έχουν καταληφθεί κατά 73%. Ωστόσο εκείνο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και το γεγονός ότι εκατοντάδες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν είτε σε διαμερίσματα, είτε σε άλλες δομές των Ιωαννίνων (Παιδόπολη, Δολιανά, Κόνιτσα).
Οι προθέσεις του Υπουργείου αναμένεται να αποσαφηνιστούν σήμερα, σε σύσκεψη που έχει προγραμματίσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με εκπροσώπους των Περιφερειών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τους ζητηθεί να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο Υπουργός, θα ζητήσει να ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα.
Τα κύρια θέματα που τίθενται βέβαια από τις τοπικές κοινωνίες είναι κατά βάση δύο: Πρώτον να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους για το σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο κέντρων και διακίνηση προσφύγων και δεύτερον να τεθεί τέλος στην ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη δράση των Μ.Κ.Ο., που έχουν μετατραπεί σε «κράτος εν κράτει».