H λαθραλιεία «πληγή» για τον Αμβρακικό Κόλπο

on .

AMBRAK KOLPOS

• Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται ότι έχει λάβει η λαθραλιεία στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου.
Το φαινόμενος προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αλιευμάτων και μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες αλιείς, τα οποία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Από τους θεσμικούς φορείς (Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία) επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του καλύτερου εσωτερικού ελέγχου των αλιευτικών συνεταιρισμών για την πάταξη της παράνομης αλιείας, ενώ αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων από το Λιμενικό και την Αστυνομία, παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
Για την πάταξη της λαθραλιείας κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, τόσο για το θεσμικό πλαίσιο όσο και για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την καλύτερη αστυνόμευση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Β.Ψαθάς, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη συνδρομή της Περιφέρειας τόσο σε υλικά μέσα για τον έλεγχο των λιμνοθαλασσών όσο και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των περιοχών όπου υπάρχει το πρόβλημα (παράνομα πλοιάρια κλπ). Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου ελέγχου, ώστε να προστατευθούν οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών, που χρησιμοποιούν τις λιμνοθάλασσες για λόγους παραδοσιακής οικογενειακής διατροφής. Τέλος αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια θα συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο με την ενημέρωση των επαγγελματιών και των πολιτών, όσο και με κάθε ενέργεια που θα έχει στόχο την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών.