Η… επιδρομή αγελάδων βλάπτει σοβαρά τη σπάνια Δρακόλιμνη!

on .

DRAKOLIMNH AGELADES 23 9 19

• Μπορεί η περίφημη Δρακόλιμνη στην Τύμφη να έμεινε ανέγγιχτη επί αιώνες, όμως στις μέρες μας κινδυνεύει από έναν εντελώς… αστάθμητο παράγοντα, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Ζαγορίου και στους φορείς και συλλόγους που ασχολούνται με τον οικοτουρισμό.
Ο λόγος για τις αγελάδες κτηνοτρόφου της περιοχής, οι οποίες βόσκουν κατά δεκάδες ανεξέλεγκτα στην αλπική ζώνη της Δρακόλιμνης αλλά και στην ίδια τη λίμνη, η οποία είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, λάτρεις της ορειβασίας, από Ελλάδα και εξωτερικό.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Αμυράς με αναφορά που κατέθεσε χθες στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας τον άμεσο αποχαρακτηρισμό της περιοχής ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτρόφους.

Αναφορά στη Βουλή
Τεράστιο χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γ. Αμυράς το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων στην αλπική Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη), η οποία βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σε υψόμετρο από 1.700 μέχρι 2.200 μέτρα.
Όλα αυτά στην Αναφορά που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Ζητάει λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός, καθώς και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και η επιστήμη θεωρεί τις Δρακόλιμνες ως απομεινάρια παγετώνων.

Κινητοποίηση φορέων
Έχουν προηγηθεί έγγραφα και υπομνήματα που έχουν υποβάλει προς τους αρμόδιους φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παπίγκου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών της περιοχής, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης, καθώς και η επιστημονική ομάδα του «Αγριόγιδου στα βουνά - Balkan Chamois Society», οι οποίοι τονίζουν μεν ότι η εξάσκηση της εκτατικής κτηνοτροφίας αποτελεί παραγωγική οικονομική δραστηριότητα και σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βοσκοτόπων, επισημαίνουν ωστόσο ότι θα πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Να αποχαρακτηριστεί…
Από πλευράς του Γιώργου Αμυρά προτείνεται ως βέλτιστη λύση, ο άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής Δρακόλιμνης και Ξηρόλιμνης ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτροφικά ζώα, όπως ακριβώς έγινε και στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο οροπέδιο Μουσών. Λύση που, όπως επισημαίνει, δεν προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία η οποία σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή τοπικά και στο σύνολο της χώρας, ούτε και στον τοπικό κοινωνικό ιστό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ