Υλικές ζημιές και τραυματίες από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Αλβανία

on .

SEISMOGRAFOS

• Τις πληγές της μετρά η Αλβανία -ευτυχώς όχι ανθρώπινα θύματα- μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου και οι οποίοι έγιναν αισθητοί σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών το επίκεντρο της πρώτης δόνησης, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν κοντά στο Δυρράχιο και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Επειτα από 11 λεπτά σημειώθηκε μετασεισμός 5,3 βαθμών. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα και ο πιο ισχυρός που καταγράφηκε ήταν 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι «οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια νησιά. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω περιοχές χιλιομετρικά είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο».
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας της γειτονικής χώρας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, 105 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, με 68 εξ αυτών να μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε Τίρανα και Δυρράχιο.
«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρχε απώλεια ανθρώπινης ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τσάκα, χαρακτηρίζοντας τον σεισμό ως «τον ισχυρότερο των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία».
Όσον αφορά τις υλικές ζημιές, στην περιοχή των Τιράνων, 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές, ενώ στην περιοχή του Δυρραχίου 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.
Την αλληλεγγύη του στον αλβανικό λαό και την αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.