Καινοτόμα αγροτικά εργαλεία κατασκευάζουν οι «Τζουμέικερς»

on .

TZOYMEIKERS KALENTZI 22 9 19

• Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση με τίτλο «Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα» του έργου Phygital, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Αγρότες, δημιουργοί, μάστορες και ερευνητές, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν σε μία… πολυδιάστατη συζήτηση γύρω από το μέλλον του ρόλου του αγροτικού τομέα και της τεχνολογίας για την οικονομία και την κοινωνίας του μέλλοντος.
Μέσα από ανοικτές συζητήσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες, να εξερευνήσουν νέους τόπους και εναλλακτικά μοντέλα αυτονομίας, συνεργασίας και συμβίωσης.

Κατασκευή εργαλείων
Παράλληλα, στο Κοινοτικό Εργαστήριο «Οι Τζουμέικερς», που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο, οι συζητήσεις και οι ιδέες μετουσιώθηκαν σε πράξη και πρωτότυπες λύσεις που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν συνεργατικά. Τέσσερις δημιουργοί από Ελλάδα και Γαλλία ένωσαν τις δυνάμεις τους με την δραστήρια κοινότητα του Τζουμέικερς και τους επισκέπτες και κατασκεύασαν μία συσκευή συρμάτωσης πλαισίων για μελισσοκόμους, ένα τριβείο – κόσκινο για ρίγανη και αρωματικά φυτά, μία συσκευή ελέγχου και αυτοματισμού με Arduino και ένα σύστημα ελέγχου της υγρασίας και της θερμοκρασίας του εδάφους με ραδιοκύματα.
Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους και συζήτησαν μελλοντικές δράσεις στο Κοινοτικό Εργαστήριο, όπως τη διοργάνωση ενός διεθνούς summer school για την κοινοτική παραγωγή στον αγροτικό τομέα.

***
Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. Τα εργαλεία που κατασκευάζονται από τους Τζουμέικερς έχουν σχεδιαστεί από κοινότητες αγροτών σε όλο τον κόσμο και τα σχέδια διαμοιράζονται ανοικτά στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα, οι Τζουμέικερς συνεισφέρουν με τις δικές τους βελτιώσεις και την εμπειρία της κατασκευής, δημιουργώντας μία παγκόσμια παραγωγική κοινότητα που «σχεδιάζει παγκόσμια, κατασκευάζει τοπικά».