Πάρτε μέτρα για την φύλαξη της ακριτικής Ηπείρου!

on .

SYNORIOFYLAKES 1

• Μια ακόμη επιδρομή ιερόσυλων σε εκκλησία της ακριτικής Κόνιτσας πριν λίγες μέρες, γίνεται η αφορμή να χτυπήσει το καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση (Πολιτεία – Αστυνομία) για το μέλλον της παραμεθόριας Ηπείρου, που απειλείται… πανταχόθεν!
Η ανασφάλεια έγινε μόνιμος πονοκέφαλος για τους κατοίκους των χωριών μας, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά από ιερόσυλους ή και διεθνή κυκλώματα, τα οποία - εάν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα και δεν ενισχυθεί η αστυνόμευση - δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο σε εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία, σπίτια κ.α.
Η τελευταία κλοπή που σημειώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Κοινότητα Παλαιοσελλίου, όπου άγνωστοι παραβίασαν την είσοδο της εκκλησίας και αφαίρεσαν κειμήλια και χρηματικό ποσό από το παγκάρι, οδήγησε το νέο Δήμαρχο Ν. Εξάρχου να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την φύλαξη της παραμεθορίου και την πάταξη της παραβατικότητας.
«Η πλημμελής φύλαξη της περιοχής, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού των μονάδων του Στρατού και της Αστυνομίας, οδηγεί τους εναπομείναντες κατοίκους των Κοινοτήτων μας σε απόγνωση!
Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και δημιουργούνται έντονα αισθήματα ανασφάλειας και φόβου στους ακρίτες κατοίκους, που επιμένουν, παρά τις αντιξοότητες, να μένουν σ’ αυτόν τον τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δημάρχου.
Λύση το Κειμηλιαρχείο
Όσον αφορά την προστασία του θρησκευτικού μας θησαυρού, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Κόνιτσας, το οποίο έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Σ’ αυτό
θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται σπάνια κειμήλια (εικόνες, σκεύη, βιβλία και άλλα ιερά αντικείμενα) από Ναούς και Μονές, ενώ θα βάλει φρένο στους πάσης φύσεως ιερόσυλους που σήμερα ρημάζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ και πέραν της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και η συντήρηση των κειμηλίων που θα εκτεθούν, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
***
Μιας και η διακυβέρνηση της χώρας έχει αλλάξει, καλό θα ήταν οι παραμεθόριοι Δήμοι της Ηπείρου, οργανωμένα να θέσουν ξανά το θέμα της ενίσχυσης της αστυνόμευσης στα ακριτικά χωριά μας, προκειμένου και ασφαλείς να νιώθουν οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και να προστατευθεί ο πολιτιστικός θησαυρός της περιοχής.
Δεν θα πρέπει η ακριτική Ήπειρος να είναι «ξέφραγο αμπέλι» στο οποίο όποιος θέλει μπαίνει, αλωνίζει και φεύγει ανενόχλητος…