Ποια έργα σε Ζαγόρι και Δωδώνη θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση…

on .

MHTSOTAKHS ZAGORI 1 18 9 2019

• Αρχαία Δωδώνη και Ζαγόρι, δύο από τις πιο εμβληματικές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, περιλαμβάνονταν στους σταθμούς της μονοήμερης περιοδείας του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας, με τους δύο Δημάρχους να αναφέρονται σε βασικά έργα, που εάν γίνουν θα δώσουν περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση!
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος αποτιμώντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, τονίζοντας ότι «φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα, του Δήμου, φορέων και συλλόγων της περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν είχε συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση…».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον επιχειρηματία Νίκο Χήτο και την εταιρία Φυσικό Μεταλλικό Νερό «ΖΑΓΟΡΙ» για την χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, καθώς και όλους όσους θα συνδράμουν στην πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια.
Παράλληλα ο Δήμαρχος κατά την ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην πλατεία της Βίτσας ανέφερε στον Πρωθυπουργό, συνοπτικά τους άξονες, και τα έργα που η υλοποίησή τους θα δώσει στο Ζαγόρι την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται σήμερα, όπως:
- Την Αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου.
- Την δημιουργία ενός Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου για τους κατοίκους που διαμένουν στο Ζαγόρι (ηλικιωμένοι οι περισσότεροι) καθώς και για τους επισκέπτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς.
- Την οδική σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. Η ολοκληρωμένη κατασκευή της οδού από την έξοδο του Ζαγορίου έως και την έδρα του Δήμου (τους Ασπραγγέλους).
- Την οδική Σύνδεση του Ζαγορίου με την Δυτική Μακεδονία δια μέσου Λάιστας-Βοβούσας.
- Την Βελτίωση της 25ης και 26ης Επαρχιακής Οδού που συνδέει τους περισσότερους οικισμούς του Ζαγορίου.
- Την ανάδειξη, συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση των πολιτιστικών και Αρχιτεκτονικών μνημείων του Ζαγορίου.
- Λήψη μέτρων πρόσθετης ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μέριμνα για την παροχή πρόσθετων επιδοτήσεων συντήρησης κατασκευών και κτιρίων για τους επιχειρηματίες και κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου.
- Προσαρμογή της νομοθεσίας για την εκμετάλλευση των Δασών και την ίδρυση των Δασικών Συνεταιρισμών.
- Μέτρα για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής.
- Αύξηση των μέτρων για την προώθηση του Κοινωνικού Τουρισμού στις περιοχές του Ζαγορίου ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής έθεσε στον Πρωθυπουργό και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού κλιμακίου στην περιοχή.
- Επανέφερε το παλαιότερο αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, όπως και την καταχώριση των μολύβδινων χρηστηρίων (γνωστά ως ελάσματα) του Μαντείου στον Διεθνή Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου».
- Ζήτησε, την επανεξέταση της Α’ Ζώνης προστασίας και τον περιορισμό της στη βάση των ρυθμίσεων που ίσχυαν προ του 1992, καθώς και τη λειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, με απευθείας εκμίσθωση, καθώς υπήρξαν ήδη δύο άκαρπες δημοπρατήσεις. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε δημότες της περιοχής.
- Επανέφερε το αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ο Δήμος τελεί εν αναμονή χρηματοδοτήσεων από το 2015.
Επιπλέον, άλλα θέματα που τέθηκαν είναι:
- Σύνδεση της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου με την Ιόνια Οδό.
- Αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που προκύπτουν από τη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου.
- Απόδοση των αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις για τη διέλευση της Ιόνιας Οδού.
- Χρηματοδότηση για εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.
- Χρηματοδότηση για αποπεράτωση του δρόμου σύνδεσης του κόμβου της Εγνατίας στην Τύρια με την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και σύνδεση των κοινοτήτων με κάθετους άξονες.
- Στήριξη του πρωτογενούς τομέα (κατασκευή ομβροδεξαμενών, βελτίωση αγροτικών δρόμων, εκσυχρονισμός αρδευτικού Άνω Ρου Αχέροντα).
- Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό κι επαναλειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος.
- Ίδρυση και λειτουργία Πολυιατρείου στην Τύρια.
- Σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων τόνισε ότι εξακολουθεί να μην έχει τη συναίνεση των κατοίκων και ζήτησε τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικού οφέλους 5%, απευθείας στον Δήμο, όπως και τη δέσμευση της εταιρείας να απασχολεί εργατικό δυναμικό από την περιοχή.