Μέχρι πότε θα μένει στα… αζήτητα το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου;

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH 8 2 17

• Η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων που παρέδωσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή μας.
Χθες μάλιστα το θέμα τέθηκε στη Βουλή και με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα.
Για την τοπική κοινωνία βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο. Η τραγική κατάσταση του κτιρίου, που εδώ και χρόνια στοιχειώνει στην πόλη των Ιωαννίνων, έχει βρεθεί πολλές φορές στην επικαιρότητα χωρίς όμως αποτέλεσμα, κάτι που μαρτυρά η σημερινή άθλια εικόνα του. Και βέβαια, εκτός του ότι ένα δημόσιο κτίριο δεν μπορεί να γίνει λειτουργικό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πλέον κινδυνεύει με κατάρρευση!

Η ερώτηση στη Βουλή
Την μακροχρόνια παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, είτε με μηδενικό είτε με συμβολικό ενοίκιο, ζήτησε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Το κτίριο, δυστυχώς, έχει περάσει σε πλήρη αχρηστία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη εκπαιδευτικών ή διοικητικών αναγκών, όπως πρότεινε η βουλευτής. Εκτός της λύσης της αξιοποίησης του Παλιού Πανεπιστημίου, η κ. Κεφάλα ζητά απαντήσεις και για τα σοβαρά δομικά προβλήματα του κτιρίου, καθώς απειλείται η σωματική ακεραιότητα των περιοίκων και των διερχομένων, καθότι συνορεύει με την Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων.
«Σήμερα η κατάστασή του είναι οικτρή. Έχουν μείνει σώες μόνο οι κολώνες και τα εσωτερικά σκαλοπάτια. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών για την παραχώρησή του και την αξιοποίησή του για εκπαιδευτική ή διοικητική χρήση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της.