Φόβοι για αυξήσεις… φωτιά στις τιμές των καυσίμων

on .

BENZINH ANTLIES

• Τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την διεθνή τιμή πετρελαίου, παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών και κυρίως οι καταναλωτές, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τιμές των καυσίμων θα πάρουν… φωτιά!
Η αναταραχή που έχει προκληθεί από τα τελευταία γεγονότα οδήγησε το αρμόδιο Υπουργείο να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη χθες παρουσία εκπροσώπων του κλάδου πετρελαιοειδών, κατά την οποία τονίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η αύξηση του ενός λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, που καταγράφηκε στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στην κατανάλωση, ότι χθες σημειώνονταν αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές και ότι σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά πετρελαίου και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.
Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε «ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν την μικρή αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής και ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Δεν υφίστανται προβλήματα προμήθειας. Τα αποθέματα είναι επαρκή, τα δε ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα καθώς μπορούν να αγοράσουν και να επεξεργαστούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές». Και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση από την άνοδο των τιμών πρέπει οι υψηλές τιμές να παγιωθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπενθύμισε δε ότι οι τρέχουσες τιμές του μαύρου χρυσού είναι χαμηλότερες από αυτές της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου 2019 και πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές δεν «περνάνε» στις τιμές καταναλωτή αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας, κατά την οποία απαιτούνται τέσσερις μέρες για να «φανούν» στα πρατήρια οι διεθνείς τιμές. Επομένως, σημείωσε, «αν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται σήμερα, θα είναι πρώιμο να γίνεται λόγος για αυξήσεις».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης διαβεβαίωσε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, οι έλεγχοι συνεχίζονται, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. Ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση της τάξης των 1-3 λεπτών, αυτή θα απορροφηθεί. Όμως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.