Καλάσνικοφ και πυρομαχικά από Αλβανία – μέσω Ηπείρου – στην Κρήτη!

on .

OPLA KRHTH 15 9 2019

• Καρπούς απέδωσε η πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει μεγάλο κύκλωμα εμπορίας όπλων και πυρομαχικών, συλλαμβάνοντας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πολλά από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, μεταξύ των οποίων κι έναν 55χρονο από τη Θεσπρωτία.
Η επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 11 ημεδαπών και πέντε 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι ημεδαποί ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν τέσσερα καλάσνικοφ και πάνω από 122.000 φυσίγγια, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.
Δυο πυρήνες...
Όπως εξακριβώθηκε το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο «πυρήνες».
Συγκεκριμένα τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών. Στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.
Πως γινόταν η μεταφορά
Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος πραγματοποιείτο με Ι.Χ.Φ. οδηγούμενο από τον 54χρονο και προπορευόμενο όχημα Ι.Χ.Ε. οδηγούμενο από τον 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από χώρους – σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το Ι.Χ.Φ. ιδιοκτησίας του 54χρονου.
Τα... ευρήματα
Το Σάββατο στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Ι.Χ.Φ. όχημα, μετά την αποβίβασή του από πλοίο φορτηγό οχηματαγωγό οδηγούμενο από τον 54χρονο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov, 6 γεμιστήρες Kalashnikov, 122.566 φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Kalashnikov, 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov.
Ακολούθησαν έρευνες στο σπίτι του 55χρονου στην Θεσπρωτία και του 64χρονου στην Κοζάνη και στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου: πολεμικό όπλο, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και, κυνηγετικό όπλο.
Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου: φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 2 γεμιστήρες, 20 κροτίδες, 2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, κυνηγετικό όπλο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 232.000 ευρώ.