Συγκίνηση χθες στην Ανατολή για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό

on .

ELISAF KATATHESH STEFANI

• Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε χθες η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν στην Ανατολή η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «με την εκδήλωση αυτή επαναφέρουμε στη μνήμη μας ένα τερατούργημα της νεότερης ιστορίας μας. Τον βίαιο, άδικο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Και βέβαια το χρέος μας είναι να μην το ξεχνούμε. Και τούτο γιατί κατά το νομπελίστα ποιητή μας, τον Σεφέρη «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον και είναι θλιβερή η ζωή που μοιάζει με ακατοίκητο σπίτι. Ξεχνώντας, συνεπώς το παρελθόν, αφήνουμε απροστάτευτο το μέλλον μας. Και το μέλλον των παιδιών μας. Αντίθετα μνημονεύοντάς το, με όποιες εκδηλώσεις μπορούμε, τροχιοδρομούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και το μέλλον μας. Και προπάντων το μέλλον των παιδιών μας».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
Η κεντρική ομιλία έγινε τον κ. Κωνσταντίνο Νιγδέλη, Δ/ντή Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού - Ιστορικό συγγραφέα ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα μικρό αφιέρωμα στον Αθλητικό Όμιλο της Ανατολής.
Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, εκτός από τον Δήμαρχο παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος, Αριστείδης Παππάς, Νατάσα Τύρου- Ούζα, Βαγγέλης Πήχας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέφανος Μάντζιος και Λάζαρος Νάτσης. Παρέστησαν ακόμη αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.