Στο καφενείο Πολυδρόσου βρήκε καταφύγιο μικρό αγριογούρουνο!

on .

AGRIOGOYROYNO TREXEI

• Μικρό αγριογούρουνο μπήκε σε καφενείο χωριού της Θεσπρωτίας. Ειδικότερα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ένας αγριόχοιρος μικρής ηλικίας, προφανώς θα ανήκε στην κατηγορία των διασταυρωμένων, τα οποία έχουν κατακλύσει την περιοχή, κυνηγήθηκε από έναν σκύλο κοντά στο κέντρο του Πολυδρόσου. Και τρομαγμένος, βρήκε καταφύγιο στο καφενείο του χωριού, όπου πήδηξε πάνω σ' ένα τραπέζι πελατών. όχι, βέβαια, για να… πιεί τον καφέ του, αλλά πάνω στη ζάλη της καταδίωξής του.
Οι θαμώνες αναστατώθηκαν, το μικρό αγριογούρουνο φοβήθηκε και για κάποια λεπτά της ώρας επικράτησε πανζουρλισμός με επιφωνήματα και ιαχές. Τελικά το γουρουνάκι έφυγε και οι κάτοικοι του χωριού θα διηγούνται το περιστατικό και θα γελούν.
Στο μεταξύ, οδηγός κινούμενος στην παλαιά οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων είδε αγριογούρουνο να βόσκει στην άκρη του δρόμου, χωρίς να ενοχληθεί καθόλου από τη διέλευση του αυτοκινήτου.

Αύξηση πληθυσμού
Πάντως, αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη Θεσπρωτία, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τον Νομό Ιωαννίνων, παρότι οι κυνηγητικές παρέες είναι πολλές και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στις εξορμήσεις τους. Τα ζώα κατεβαίνουν και σε κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή και έχουν εξοικειωθεί με το ανθρώπινο περιβάλλον.
Για την πληθώρα τους και την προσαρμογή τους σε κατοικημένες περιοχές, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν δύο με τέσσερα μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…
Η.Μ.