«Κίνδυνος - θάνατος» στους δρόμους τα αγριογούρουνα!

on .

AGRIOGOYROYNO DROMOS AYTOKINHTO

• Δεν είναι μόνο οι ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλούν τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει γίνει ανεξέλεγκτος τα τελευταία χρόνια στον Νομό Ιωαννίνων. Ζημιές που έχουν προκαλέσει και φέτος την απόγνωση αγροτών σε περιοχές όπως το Ζαγόρι και ο κάμπος του Παρακάλαμου.
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί επίσης η «παρέλαση» των αγριόχοιρων, μόνων ή κατά ομάδες, στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας, εθνικό και επαρχιακό. Η σύγκρουση με ένα μεγάλο ζώο μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο ζημιές μεγάλης αξίας στα διερχόμενα οχήματα, αλλά από τους ελιγμούς που ενδέχεται να κάνει ένας οδηγός για να τα αποφύγει, μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.

Ένα περιστατικό
Χαρακτηριστική ως προς το πρόβλημα της συνάντησης Ι.Χ. με αγριογούρουνα στους δρόμους του Νομού Ιωαννίνων είναι επιστολή προς τον «Π.Λ.» του οικονομολόγου Άγγελου Κολέμπα, τακτικού συνεργάτη της εφημερίδας, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την πρόσφατη εμπειρία φίλης του.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγες ημέρες, βράδυ, η φίλη μου Ο.Μ., που επέστρεφε από το χωριό της, στη θέση του εθνικού δρόμου στους Νεγράδες, ξαφνικά βλέπει να πετάγεται μπροστά στο αυτοκίνητό της αγέλη αγριόχοιρων, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να συγκρουστεί με το δεξιό μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και χάριν του ελιγμού της να πάει στο αντίθετο ρεύμα -ευτυχώς που δεν ερχόταν άλλο όχημα. Τρόμαξε η γυναίκα, υπέστη σοκ, το δε αυτοκίνητό της υπέστη τεράστιες ζημιές κόστους 1.500 ευρώ! Είναι λοιπόν ώρα οι Δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης, βουλευτές και λοιποί ιθύνοντες να λάβουν αποφάσεις και μέτρα για τα αγριογούρουνα πριν θρηνήσουμε θύματα»!

Αυξήθηκε η κάρπωση...
Πάντως, στον μετριασμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η απόφαση που έλαβε πρόσφατα η νέα ηγεσία του υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την έναρξη και διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου,.
Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου, η οποία πλέον θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα κυνηγών και ημερήσια έξοδο. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο, λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.