Απαγορεύσεις για Κύπριους μαθητές προκαλούν αίσθηση και συζητήσεις!

on .

MATHTRIA BIBLIA

• Να… συμμαζέψει κάπως την εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών της μεγαλονήσου επιχειρεί το Κυπριακό υπουργείο Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής περιόδου.
Οι περιορισμοί που βάζει προκαλούν έντονες συζητήσεις και αίσθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη χώρα μας, καθώς είναι γεγονός ότι, εκτός από την εκτεταμένη χρήση «έξυπνων» κινητών που απαγορεύεται πλέον και στις ελληνικές σχολικές αίθουσες, τα ρούχα και αξεσουάρ που χρησιμοποιούν οι μαθητές σήμερα και στα δικά μας σχολεία συχνά προκαλούν την αντίδραση των ενηλίκων, ιδίως όσων γνώρισαν την αυστηρή πλευρά της εκπαίδευσης κάποιες δεκαετίες πίσω στο παρελθόν!

Από μούσια… έως κολάν!
Κανόνες ευπρέπειας επιχειρεί να επιβάλλει στους μαθητές, αγόρια και κορίτσια, το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, κάτι που προκαλεί ήδη πολλή συζήτηση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, εκτός από τα κινητά απαγορεύονται και… χίλια δύο άλλα πράγματα που σχετίζονται με την εμφάνιση των μαθητών.
Πιο συγκεκριμένα στα αγόρια απαγορεύονται γένια, μούσια, μουστάκια, σκουλαρίκια και… κοτσίδες. Τα κορίτσια πάλι πρέπει να ξεχάσουν κολάν, στενά παντελόνια, μακιγιάζ, έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, μεγάλα βαμμένα νύχια και… ψεύτικες βλεφαρίδες(!).

Χωρίς υπερβολές
Όπως αναφέρει το «In.gr», ειδική επιτροπή του Υπουργείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους. Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.
Η εμφάνιση των μαθητών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές.
Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας; H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε.

Επιτρέπεται το τζιν, αλλά…
Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα.
Απαγορεύεται μαθητής να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με… τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε. Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων. Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά. Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια. Κατά τη χειμερινή, δε, περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό.

Στο ερμάρι τα κινητά
Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης.
Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι. Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες.