Φθινοπωρινό μπουρίνι πλημμύρισε το λεκανοπέδιο

on .

BROXH PLHMMYRA DROMOS

• Μετά από ένα άνυδρο καλοκαίρι και ειδικά Αύγουστο, οι καταιγίδες επανέκαμψαν: Χθες για 1 ½ περίπου ώρα έπεφτε καταρρακτώδης βροχή στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στα ορεινά Ζαγορίου - Μετσόβου - Τζουμέρκων, θυμίζοντας σε όλους ότι μπήκαμε πλέον στο Φθινόπωρο.
Η πιο έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στο κέντρο των Ιωαννίνων. Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, με τα φρεάτια να αποδεικνύονται μικρά (ή και ακαθάριστα) για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα νερά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης μετρήθηκαν 23,4 χιλιοστά νερού, ενώ στο Τσεπέλοβο μετρήθηκαν 21,2 χιλιοστά. Στη γειτονική Ανατολή του Δήμου Ιωαννιτών μετρήθηκαν μόλις 7,2 χιλιοστά!
Η βροχή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα αμπέλια και τις άλλες καλλιέργειες και το θετικό είναι ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί ζημιές.
Το αρνητικό βέβαια έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καταιγίδα δεν «κάλυψε» όλο τον νομό και σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δεν έπεσε ούτε σταγόνα νερού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της λειψυδρίας για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή και για πότισμα καλλιεργειών να παραμένει. Οι ελπίδες όλων στρέφονται στο επόμενο διήμερο, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνική Μετεωρολογικής Υπηρεσίες προβλέπονται νέες μεσημεριανές μπόρες και καταιγίδες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του νομού. Οι καταιγίδες συνοδεύονται από μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και από άνοδο της υγρασίας που επίσης προκαλεί προβλήματα στον κόσμο.

Ο χειρότερος Αύγουστος!
Η φετινή ανομβρία κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ήταν από τις χειρότερες περιόδους της Ηπείρου.
Ειδικά τον Αύγουστο δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα βροχής στα Γιάννενα, γεγονός που έχει συμβεί συνολικά δέκα φορές στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα στο epiruspost.gr, o Αύγουστος ήταν εντελώς ξηρός μήνας, όταν ο μέσος όρος ανέρχεται σε 31 mm (ένα mm αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο).
Ανατρέχοντας στα αρχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας ο κ. Μπαρτζώκας διαπίστωσε ότι από το 1915, που άρχισε να λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός στα Ιωάννινα, υπήρξαν 10 έτη (από τα 105) με απολύτως ξηρό Αύγουστο: 1917, 1922, 1925, 1928, 1934, 1935, 1961, 1978, 2017, 2019.
Στον αντίποδα, τον Αύγουστο του 1980 είχαν σημειωθεί 129 mm και τον Αύγουστο του 2015, 115 mm, ύψη βροχής, δηλαδή, που σημειώνονται χειμερινούς μήνες.
Σημειώνεται πώς οι θερινές βροχοπτώσεις είναι συνήθως τοπικού χαρακτήρα και η καταγραφή τους γίνεται σε περιοχές που είναι εγκατεστημένα τα βροχόμετρα.