Στην τελική ευθεία για το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς…

on .

PAIDIA TSANTES SXOLEIO

• Μπορεί και τον Σεπτέμβριο να διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες, παρατείνοντας για πολλούς την καλοκαιρινή διάθεση και την χαλαρότητα των διακοπών, όμως για τα περισσότερα νοικοκυριά αρχίζει ο Γολγοθάς των υποχρεώσεων, που έρχονται συσσωρευμένες το επόμενο διάστημα.
Οι οικογένειες με πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει το κυνήγι της στέγης, ενώ σειρά παίρνουν τώρα οι γονείς των μαθητών, καθώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί προετοιμάζονται για ένα ακόμη έξοδο, αυτό του εξοπλισμού των μαθητών με αναλώσιμα υλικά (τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια, στυλό, χρώματα κ.α.), για να ακολουθήσουν τα φροντιστήρια και οι άλλες δραστηριότητες των παιδιών.
Στήριξη της «Κιβωτού»
Βέβαια, αυτές τις μέρες που αρχίζει η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά, όλοι θα πρέπει να σκεφτούμε και τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και φιλοξενούνται σε δομές. Μια τέτοια πολύ σημαντική δομή που υπάρχει στην περιοχή μας σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα είναι η «Κιβωτός του Κόσμου» του π. Αντώνιου Παπανικολάου. Όσοι λοιπόν θέλουν να συνεισφέρουν μπορούν να χρησιμοποιούν τους αριθμούς Τηλεβοήθειας: 19828 ή 901 11 170 170.
Και το «Χαμόγελο του Παιδιού»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά και προσκαλεί όλους τους φίλους και υποστηρικτές του να επισκεφτούν το σχολικό bazaar που διοργανώνει στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας από τις 9 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας από 9 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλα τα έσοδα θα καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών που μεγαλώνουν στο Σπίτι του οργανισμού στο Αίγιο και στο Αγρίνιο.
Έτοιμο το Υπ. Παιδείας…
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την πλήρωση μεγάλου ποσοστού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της επικράτειας.
Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου στο πλαίσιο της σωστότερης προετοιμασίας της έναρξης της σχολικής χρονιάς προγραμμάτισε συναντήσεις με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η πρώτη συνάντηση, με τη ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη, Παρασκευή, σε «καλό κλίμα», όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ., Θανάσης Κικινής, ενώ η συνάντηση με την ΟΛΜΕ είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα.
Στα περυσινά επίπεδα…
Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, γύρω στις 30.000 δηλαδή, με τις 19.000 περίπου να αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η ηγεσία του υπουργείου πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση που είχε ήδη με το προεδρείο της ΔΟΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική και ξεκαθάρισε ότι στόχος αποτελεί να καλυφθεί το 70% των κενών με την πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών, πριν μπουν στις αίθουσες οι μαθητές. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν 5-6 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr/ λήγει σήμερα, Δευτέρα.
Η μεταφορά μαθητών
Για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο μερίμνησε, προσθέτοντας διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με αυτήν, δίνεται παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2020 (από 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών, κατ’ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών.
Η Επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.