Ένα βήμα αλλά και εκκρεμότητες στην ανάπλαση της παραλιμνίου!

on .

LIMNH MATSIKAS

• Ένα από εκείνα τα φιλόδοξα έργα που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα επιχείρησε να προωθήσει προς υλοποίηση τα τελευταία χρόνια, συναντώντας όμως πολλά εμπόδια και μεγάλες καθυστερήσεις, ήταν η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από την πλατεία Περάματος ως το ύψος του παλιού «Κύκνου» στον Μάτσικα.
Η ανάπλαση, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζοδρόμου - ποδηλατόδρομου, «σκόνταψε» στις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών γης του Μάτσικα για τις

απαλλοτριώσεις που θα επωμιστούν. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος κάνει λόγο για εκτιμώμενο προϋπολογισμό στις πράξεις αναλογισμού της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ, προτείνοντας η χρηματοδότηση να γίνει από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εκκρεμότητες...
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρόλα αυτά, ανακοινώθηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, γεγονός που ο Δήμος χαρακτηρίζει ως σημαντική εξέλιξη. Εκκρεμεί όμως ακόμα η έκδοση απόφασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης παρόχθιας περιοχής και όχθης της Παμβώτιδας προκειμένου να υποβληθεί προς χρηματοδότηση η πρόταση με προϋπολογισμό 4,28 εκατ. ευρώ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» (στην πρόσκληση «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης-3η προκήρυξη).

Ο Θωμάς Μπέγκας
Απομένουν λοιπόν κάποια σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου να προχωρήσει το έργο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής από τον Μάτσικα ως το Πέραμα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα χειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ. Πάντως, η ολοκλήρωσή του θα πάρει καιρό!
Σε χθεσινή του δήλωση ο απερχόμενος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κάνει λόγο για επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης, δημιουργία μιας διαδρομής, παράλληλης με το όριό της περιπατητικής αλλά και ποδηλατικής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο τοπίο εκατέρωθεν αυτής.
Όπως σημειώνει, «στόχος μας είναι η άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων με την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Περάματος».
Σημειώνεται εδώ ότι το κύριο υποέργο με τίτλο: Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή «Μάτσικας», έχει προϋπολογισμό 3.8 εκατ. ευρώ. Οι «Αποζημιώσεις Πράξης αναλογισμού» 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται 83.840 ευρώ για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες και 16.160 ευρώ για μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο μεγάλος δακτύλιος
Ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης των Ιωαννίνων, που θα ενώνει τον κόμβο της Βογιάνου με το Πανηπειρωτικό Στάδιο, είναι ένα ακόμη έργο που «πάλεψε» η Δημοτική Αρχή Μπέγκα τα προηγούμενα χρόνια, όμως επίσης «σκόνταψε» σε εμπόδια. Κυριότερο όλων ήταν η ακύρωση της περιβαλλοντικής του αδειοδότησης από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να μελετηθεί περιβαλλοντικά από κοινού με τις οδούς Κενάν Μεσαρέ και Βογιάνου.
Τελικά οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, όπως αναφέρει ο Δήμος σε χθεσινή του ανακοίνωση, κάνοντας γνωστό πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση ένταξης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΠΕΠ.

***
Σε σχετική δήλωσή του ο Θωμάς Μπέγκας τονίζει πως «η Δημοτική μας Αρχή σχεδίασε τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στο Δήμο Ιωαννιτών. Με ισχυρή πολιτική βούληση, και συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ξεπεράσαμε κάθε εμπόδιο που βρήκαμε μπροστά μας κι έτσι ένα πολύ σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για τον τόπο βαίνει προς υλοποίηση».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ