Λύσεις απ’ τους νέους Δημάρχους περιμένουν τώρα οι πολίτες

on .

ZAGORI SOYKOYBELOS ORKOMOSIA 1 25 8 19

• Με τους πολίτες να περιμένουν λύσεις στα καυτά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές της Ηπείρου από την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναλαμβάνουν καθήκοντα. Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου, Κόνιτσας και Σουλίου πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νέων Διοικήσεων, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους Δήμους.

Οι ορκωμοσίες
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η τελετή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (ώρα 11 π.μ.) στο χώρο εκδηλώσεων του μεγάρου της, ενώ για τον Δήμο Ιωαννιτών η ορκωμοσία θα γίνει την ίδια μέρα (ώρα 7 μ.μ.) στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Στο Δήμο Πωγωνίου η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου. Λίγο νωρίτερα αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. θα γίνει και η αντίστοιχη τελετή ορκωμοσίας και στον Δήμο Μετσόβου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, στη θέση «Αγία Τριάδα». Στο Δήμο Ζίτσας η τελετή θα γίνει μεθαύριο, Πέμπτη, ώρα 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, στην Ελεούσα, ενώ στο Δήμο Δωδώνης την Παρασκευή, 30 Αυγούστου (ώρα 1 μ.μ.), στο χώρο του κεντρικού δημαρχείου, στην Αγία Κυριακή Θεριακησίου.

Στον Δήμο Κόνιτσας
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Κόνιτσας στην αίθουσα διαλέξεων του Δημαρχείου. Ο νέος Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει για ένα καλύτερο αύριο, διεκδικώντας από την πολιτεία όσα αντιστοιχούν στην παραμεθόρια αυτή περιοχή. «Με εντιμότητα, αξιοκρατία, θέληση, διαφάνεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία, χωρίς σκοπιμότητες και οποιαδήποτε ιδιοτέλεια, καλούμαστε να υπηρετήσουμε ο καθένας από τη θέση του την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εργαστούμε σκληρά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών του ακριτικού μας Δήμου, στοχεύοντας πάντα στην ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Εξάρχου. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «παραμερίζοντας οποιαδήποτε αντίθεση με συντονισμένες κινήσεις και επιδιώκοντας κάθε γόνιμη συνεργασία, θα αντιμετωπίσουμε κατάματα τα προβλήματα…».
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τη νέα Δημοτική Αρχή, ενώ έκανε κι ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του.

Στο Δήμο Ζαγορίου
Τον καθιερωμένο όρκο, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων τους έδωσαν το πρωί του Σαββάτου ο νέος Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι και σύμβουλοι των 43 Κοινοτήτων του Δήμου. Στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έκαναν οι δημότες του Ζαγορίου να τον εκλέξουν Δήμαρχο τους. «Στη θητεία μας θα κινηθούμε με πέντε αδιαπραγμάτευτες αρχές. Χρηστή διοίκηση, αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «το κλειδί της επιτυχίας, τόσο εμού, όσο και της παράταξής μας είναι η ενότητα...».
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημ. Συμβούλιο Βασίλης Σπύρου τόνισε πως «στη νέα δημοτική περίοδο υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πάρα πολύ καλή προοπτική για το Ζαγόρι».

Στο Δήμο Σουλίου
Παρουσία των αρχών της Θεσπρωτίας και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και της νέας Δημοτικής Αρχής. «Το να πετύχουμε, είναι συλλογική υπόθεση όλων των παρατάξεων, όλων των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων και όλων των εργαζομένων στο Δήμο», τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος. Από την πλευρά της η απερχόμενη Δήμαρχος και εκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Σταυρούλα Μπραΐμη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί και ευχαρίστησε το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και τους υπάλληλους του Δήμου για την συνεργασία τους.

Και στον Δήμο Ζηρού
Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Φιλιππιάδας, πραγματοποιήθηκε και η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος. Ο εκ νέου Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής μίλησε για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα με περισσότερη εμπειρία αλλά και όρεξη για σκληρή δουλειά, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και τη συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και επιβραβεύτηκε με τη νέα εντολή διοίκησης που έδωσαν οι πολίτες. Σε πνεύμα συναίνεσης ήταν και ο σύντομος χαιρετισμός του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτριος Γιολδάσης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλα τα μέλη της νέας δημοτικής αρχής μία παραγωγική και δημιουργική θητεία.

Αποζημίωση…
Σημειώνεται εδώ ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ορκίζονται αυτές τις ημέρες και θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία (δηλαδή πλην των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων και των Προέδρων Δημ. Συμβουλίων), δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα.