Τα Γιάννενα αποκτούν άλλους έξι βυθιζόμενους κάδους

on .

 YPOGEIOI KADOI

• Άλλους έξι βυθιζόμενους κάδους ετοιμάζεται να τοποθετήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, παρόλο που η μέχρι τώρα εμπειρία από τους εννέα που λειτουργούν ήδη στα Γιάννενα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Μπορεί οι συγκεκριμένοι κάδοι να βοηθούν γενικά στην αισθητική βελτίωση της εικόνας της πόλης, όμως μέχρι στιγμής στα Γιάννενα αυτό δεν έχει συμβεί, καθώς είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης για τη λειτουργία τους, είτε λόγω αδιαφορίας και αμέλειας, πολίτες και ειδικά καταστηματάρχες προτιμούν να αφήνουν τα σκουπίδια τριγύρω αντί να τα ρίχνουν μέσα.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Δήμος πριν τοποθετήσει ακόμα περισσότερους υπογειοποιημένους κάδους ανά την πόλη. Διαφορετικά, η παρουσία τους δε θα προσφέρει τίποτα! Πλέον το στοίχημα θα κληθεί να κερδίσει η νέα Δημοτική Αρχή.
Εργασίες από σήμερα
Τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου της εγκατάστασης των νέων κάδων υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Τα έξι καινούργια βυθιζόμενα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων έχουν συνολικό προϋπολογισμό 446.400 ευρώ.
Οι εργασίες ξεκινούν από σήμερα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα απαιτηθεί περίπου μία εβδομάδα για να εγκατασταθούν όλοι οι κάδοι. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είχε αποφασίσει η τοποθέτηση των συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, να γίνει σε περιοχές μεγάλου φόρτου απορριμμάτων, όπως οι περιοχές πέριξ των πεζοδρόμων, καθώς και σε τουριστικά σημεία του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σημεία τοποθέτησης των έξι συστημάτων είναι τα εξής: Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου (μπροστά από το ΚΕΠ), Καποδιστρίου και Λαμπρίδη γωνία (περιοχή Λούτσας), γωνία οδών Μ. Μπότσαρη και Ν. Μπότσαρη (στο παρκάκι), σταυροδρόμι οδών Σίνα, Ρήγα Φεραίου και Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος και Κρυστάλλη γωνία και πλατεία Πάργης, στην πιάτσα των ταξί.
Τεχνικά στοιχεία
Ο Δήμος έδωσε χθες στη δημοσιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε ενός από τα έξι συστήματα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων που έχει προμηθευτεί και τοποθετεί. Αυτά αποτελούνται από δύο ανοξείδωτα δοχεία επίγειας ρίψης απορριμμάτων, δύο βυθιζόμενους αφανείς κοινούς κάδους αποκομιδής χωρητικότητας 1.100 λίτρων, από υδραυλικό ρομποτικό σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων με ικανότητα διαβαθμισμένης συμπίεσης, οπτικές και φωνητικές οδηγίες χρήσης, υδραυλικό σύστημα ανύψωσης των κάδων για την αποκομιδή και λειτουργία ανοίγματος δοχείου ρίψης με το πάτημα ενός ποδομπουτόν.
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων κάδων ο Δήμος θα έχει πλέον ένα δίκτυο με συνολικά 15 τέτοια συστήματα, τοποθετημένα κάποια απ’ αυτά σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπου υπάρχουν και αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Απαιτείται προσοχή!
Ο Δήμος με τη χθεσινή του ανακοίνωση συνιστά μεγαλύτερη προσπάθεια από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων προκειμένου να διατηρείται ο χώρος πέριξ των κάδων περιποιημένος, αποφεύγοντας φαινόμενα που έκαναν κατά καιρούς την εμφάνισή τους με απορρίμματα πεταμένα έξω από τους κάδους, τα οποία δημιουργούν μία σειρά προβλημάτων.
Εξάλλου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και της αντίστοιχης της Δημοτικής Αστυνομίας με μόνιμο προσωπικό είναι ικανή, μόλις ολοκληρωθεί, να διασφαλίσει πλέον τόσο την καλύτερη αποκομιδή όσο και την καλύτερη αστυνόμευση προκείμενου οι υπογειοποιημένοι κάδοι να εξυπηρετήσουν πλήρως το σκοπό για τον οποίο τοποθετούνται».
Ο Θωμάς Μπέγκας
Με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο Θωμάς Μπέγκας σε δήλωσή του τονίζει τα εξής: «Οι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος να εκσυγχρονίσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματα. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι εμφανή και η έναρξη λειτουργίας των υπογειοποιημένων κάδων είναι ένα απ’ αυτά. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης υπό την προϋπόθεση ότι θα δείξουν συνέπεια οι πολίτες και, κυρίως, οι καταστηματάρχες. Καθοριστικό ρόλο για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας, παίζει η συμπεριφορά των πολιτών, γι’ αυτό ζητάμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων».