Αφού είναι μέλη αγροτικών εταιριών γιατί να μην θεωρούνται αγρότες;

on .

AGROTHS TRAKTER

• Δύο σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες θέτει υπόψη της ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών, ζητώντας άμεση παρέμβαση.
Η επιστολή του Προέδρου Χριστόδ. Μπαλτογιάννη απευθύνεται στον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο και το Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ενώ κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη και σ’ αυτή αναφέρεται ότι «πολλοί αγρότες παρ’ ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν κατόρθωσαν να λάβουν την βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να ενημερωθεί ο κωδικός 037-038 του Ε1 και να τύχουν του αφορολόγητου όπως ορίζει ο νόμος, επειδή κατά το έτος 2018 δεν υπέβαλλαν εν αγνοία τους την ΕΑΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), η οποία όμως υποβλήθηκε κανονικά το έτος 2019».
Για το δεύτερο θέμα που τίθεται επί τάπητος, η Ένωση αναφέρει τα εξής «μεγάλος αριθμός αγροτών παράλληλα με την ατομική τους επιχείρηση στον πρωτογενή αγροτικό τομέα είναι και μέλη σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται αμιγώς στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, τα δε εισοδήματά τους όμως από την εταιρία δεν θεωρούνται αγροτικά, με αποτέλεσμα να χάνουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο συνεπάγεται αφενός απώλεια του αφορολόγητου και αφετέρου δημιουργούν τεράστια προβλήματα για την συμμετοχή τους στα προγράμματα του Π.Α.Α. τα οποία προκηρύσσονται».
Η Ένωση ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί των θεμάτων «προκειμένου να δοθεί λύση και να αρθεί η αδικία στους αγρότες και να τους δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν την βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και παράλληλα να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2018 χωρίς κυρώσεις».