Παρατείνεται για ένα χρόνο η λειτουργία του Στρατοδικείου

on .

STRATODIKEIO IOANNINON

• Η κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων, στην οποία είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναστέλλεται για ένα χρόνο!
Μετά την κυβερνητική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μετέφερε προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις ισχυρές ενστάσεις που διατύπωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, για την απόφαση που είχε ληφθεί και στις 29 Ιουλίου 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της πρότασης του ΥΕΘΑ.
Ακολούθησε συνεργασία του κ. Τασούλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Αυγούστου υπέγραψε το νέο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 3 του προηγούμενου (επί ΣΥΡΙΖΑ) 43/2019. Με την τροποποίηση αυτή, η ισχύς της απόφασης κατάργησης του Στρατοδικείου / Ναυτοδικείου / Αεροδικείου αρχίζει δώδεκα μήνες μετά τη δημοσίευση του Π.Δ., δηλαδή από τον Αύγουστο του 2020.
Με την «διορθωτική» απόφαση λύνεται ένα φλέγον ζήτημα που απασχολούσε υπόδικους στρατιωτικούς, τις οικογένειες και τους συνηγόρους τους, που θα ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδεύσουν άλλοι για Θεσσαλονίκη και άλλοι για Λάρισα για να παραστούν στις δίκες τους, που υπολογίζεται ότι αυτές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχονται περίπου στις 3.600. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός πως πρόσφατα, με δαπάνες της Περιφέρειας, έγινε αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου (που ανήκει στα Σ.Ο.Α. Ιωαννίνων), ώστε αυτό να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό, με το σκεπτικό ότι θα εξακολουθήσει η λειτουργία του Δικαστηρίου, παράμετρο που δεν είχε λάβει καν υπόψη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Ο χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός, ώστε οι τοπικοί φορείς να πείσουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αναγκαιότητα λειτουργίας του Στρατιωτικού Δικαστηρίου στα Γιάννενα και εφόσον βέβαια υπάρχουν δίκες σε εξέλιξη.