Χωρίς αριθμητικό περιορισμό το κυνήγι του αγριόχοιρου

on .

AGRIOXOIROS

• Η κατάργηση του ανώτατου ορίου κάρπωσης αγριόχοιρου ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο είναι η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται για τη νέα κυνηγετική περίοδο, με την Ρυθμιστική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για απόφαση, που υπαγορεύτηκε από τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανώλης, ωστόσο αναμένεται να συμβάλλει και στον περιορισμό του πληθυσμού τους, που έχει οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιού κ.α.
Αντίθετα μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα καθώς από Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητείται η πλήρη απαγόρευσή του. Το Υπουργείο – αναφέρεται σε ανακοίνωση- θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου είναι από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.