Υδροπλάνα σε ένα χρόνο και στην Παμβώτιδα;

on .

YDROPLANA

• Σε πλήρη λειτουργία θα έχει τεθεί το δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας μας σε έναν χρόνο από σήμερα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δηλώσεις του δημιουργούν αισιοδοξία για την επιστροφή των υδροπλάνων και στην Παμβώτιδα μετά από μία δεκαετία περίπου, όπως ζητάει και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων.
Σε ένα χρόνο…
«Toυ χρόνου τέτοια εποχή θα πετάμε με υδροπλάνα, τελείωσε. Θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να πετάμε με υδροπλάνα», διεμήνυσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης.
«Ήμουν υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, τότε κάναμε συσκέψεις στο γραφείο μου για το θέμα των υδροπλάνων. Έχουμε 2019 και κάναμε τα ίδια», περιέγραψε ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να τονίσει την αναγκαιότητα να μην μένουν «στα χαρτιά» αναπτυξιακά σχέδια, όπως αυτό.
«Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε βαρεθεί να συζητάμε τα ίδια, θέλουμε να τα δούμε να γίνονται», τόνισε και ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόβλημα να μιλά δημόσια και να αναλαμβάνει τέτοιου είδους πολιτικά ρίσκα επιμένοντας πως η λειτουργία δικτύου υδροπλάνων θα ξεκινήσει σε μόλις έναν χρόνο από σήμερα.
Διυπουργική σύσκεψη
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, είναι μια χώρα στην οποία υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει το δίκτυο υδροπλάνων». Όπως τόνισε, «δεν γίνεται να έχουμε αυτή τη χώρα, η οποία είναι ιδανική για αυτό το μέσο το οποίο θα έδινε την δυνατότητα με πολύ λίγα χρήματα, σε πολύ λίγο χρόνο να αποκτάμε πρόσβαση σε προορισμούς που σήμερα είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτοι». Μάλιστα, ανέφερε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με επενδυτές και έχει προγραμματιστεί διυπουργική σύσκεψη για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.
Γιαννιώτικο ενδιαφέρον
Το θέμα των υδροπλάνων συνδέεται άμεσα με τα Γιάννενα. Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», στο παρελθόν δύο εταιρίες επιδίωξαν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των υδροπλάνων στη χώρα μας, η «Hellenic seaplanes» και η «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Η πρώτη μάλιστα κατέθεσε την άνοιξη του 2014 πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για δημιουργία υδατοδρομίου και στην Παμβώτιδα, όμως η διαδικασία ουσιαστικά «πάγωσε», καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό όσον αφορά στην παραχώρηση όχθης λιμνών για εγκατάσταση αποβάθρας.
Ωστόσο, με την αλλαγή Κυβέρνησης και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της εταιρίας «Hellenic Seaplanes», η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων επανήλθε, καθώς θεωρεί ότι τα υδροπλάνα θα δώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.
Η Ένωση εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της στη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, μέσω του οποίου η Ήπειρος θα έχει την ευκαιρία να συνδεθεί μέσω πτήσεων υδροπλάνων με νησιά του Ιονίου και άλλες γειτονικές περιοχές όπως η Ιταλία και η Αλβανία, με σημαντικά οικονομικά, τουριστικά και επιχειρηματικά οφέλη τα οποία θα είναι αμφίπλευρα.