Βαρύς ο… πέλεκυς για τους οδηγούς που ανάβουν τσιγάρο!

on .

ODHGOI TSIGARO

• Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές περιμένουν όσους οδηγούς ταξί, λεωφορείων και Ι.Χ. δημόσιας χρήσης επιμένουν να καπνίζουν μέσα σ’ αυτά σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που φαίνεται πως το εννοεί να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Ειδικά μάλιστα αν στο όχημα υπάρχει παιδί, ο «πέλεκυς» θα είναι πολύ βαρύς για τον παραβάτη!
Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για τους θεριακλήδες και στη Βουλή όπου ο Κώστας Τασούλας απαγόρευσε… μαχαίρι το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της.
Τσουχτερά πρόστιμα
Με πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα απειλούνται οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων αλλά και Ι.Χ. δημοσίας χρήσης που καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Με βάση αυτήν αλλά και τον νέο ΚΟΚ, τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο αυτοκίνητο υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.
Όπως αναφέρει το «In.gr», το υπουργείο επιχειρώντας να θέσει τέλος στη συνήθεια χιλιάδων οδηγών, εμφανίζεται διατεθειμένο να εφαρμόσει σκληρά μέτρα. Ειδικότερα, απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
Επίσης, απαγορεύεται στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Έως αφαίρεση διπλώματος!
Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Σημειώνεται μάλιστα ότι στους οδηγούς που παραβαίνουν τους κανόνες, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Οι ατμιστές
Μάλιστα, από την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους δε φαίνεται να εξαιρούνται ούτε οι ατμιστές. Συγκεκριμένα, από την απαγόρευση δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από αστυνομικά όργανα στους δρόμους της χώρας, ώστε να διαπιστώνεται η παράβασης και η επιβολή των αυστηρών αυτών διοικητικών ποινών.
«Μαχαίρι» στη Βουλή!
Ποιος είδε τον Κώστα Τασούλα και δεν τον… φοβήθηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη φωτογραφία με τον Παύλου Πολάκη και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καπνίζουν προκλητικά στο καφενείο της Βουλής.
Μάλιστα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, επικεφαλής της επιτροπής που όρισε ο Βασίλης Κικίλιας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος επέκρινε τη στάση των βουλευτών που κάπνιζαν και ζήτησε να υπάρξουν μέτρα εναντίον τους.
Έτσι λοιπόν, ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής δεν θα τηρήσει ούτε τον χρόνο προσαρμογής μέχρι τις 20 Αυγούστου, που αρχικά είχε αποφασίσει, και έδωσε εντολή να σταματήσει άμεσα το κάπνισμα σε όλους τους χώρους της Βουλής, στο καφενείο αλλά και στους διαδρόμους. Ο κ. Τασούλας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως κανένας παραβάτης, είτε βουλευτής, είτε υπάλληλος, είτε όποιος άλλος βρίσκεται εντός Κοινοβουλίου δεν θα μείνει ατιμώρητος.
Βιδωμένα τασάκια…
Ως πρώτη κίνηση, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του καφενείου της Βουλής για δύο παλαιότερες εγκυκλίους πρώην Γενικών Γραμματέων της Βουλής- το 2011 και φέτος επί ΣΥΡΙΖΑ- για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής τακτικής στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος θεωρείται συνυπεύθυνος για τους παραβάτες και τιμωρείται με πρόστιμο από 500 ευρώ, μέχρι και σε ανάκληση της άδειάς του εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε τα τασάκια στο μικρό προαύλιο του καφενείου της Βουλής να βιδωθούν, ώστε να είναι σταθερά και να μην είναι δυνατή η μετακίνησή τους στο εσωτερικό. Μάλιστα ο κ. Τασούλας είναι αποφασισμένος να αλλάξει και τον Κανονισμό της Βουλής και να προβλέπονται πλέον κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, αντίστοιχες με την ποινή παρακράτησης μισθού για όσους απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις.