Αγώνας δρόμου για αποκρατικοποίηση στο «Ελευθ. Βενιζέλος» και τα ΕΛΠΕ

on .

elpe

• Με δύο εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει διεθνώς το μήνυμα της αποφασιστικότητας που τη διακατέχει για δυναμικές μεταρρυθμίσεις, με απώτερο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης να πωληθεί το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Κοινό στοιχείο στις δύο περιπτώσεις είναι πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής ξένων επενδυτών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Τους δύο διαγωνισμούς θα δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αν και για το θέμα των ΕΛΠΕ το μοντέλο περαιτέρω αποκρατικοποίησης είναι ακόμη ανοικτό. Πηγές επιμένουν, δε, πως υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο και συνεπώς οι όποιες αποφάσεις θα τρέξουν γρήγορα, μετά και την αλλαγή της διοίκησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της διενέργειας νέου διαγωνισμού ώστε το ελληνικό Δημόσιο και ο ιδιώτης επενδυτής (Paneuropean του ομίλου Λάτση) να πουλήσουν από κοινού μετοχές συνολικού ποσοστού 50,1%. Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο έχει μερίδιο 35,48% και ο ιδιώτης μέτοχος 45,47%.
Όσον αφορά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ στις 28 Ιουνίου είχε ήδη δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 30% των μετοχών της εταιρείας με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εκδηλωμένη έντονη επενδυτική προθυμία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα εξαιτίας παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.