Άλλοι 85 Έλληνες στρατιώτες «αναπαύονται εν ειρήνη»

on .

tafoi

• Οι ψυχές άλλων 85 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στον πόλεμο του 1940 στα Βορειοηπειρωτικά βουνά, βρήκαν από χθες την ανάπαυσή τους. Τα οστά τους που βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή της Κλεισούρας, συγκεντρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου έχουν ενταφιαστεί άλλοι εξακόσιοι περίπου συμπολεμιστές τους. Προηγουμένως τα οστά των στρατιωτών είχαν εξεταστεί από ανθρωπολόγους και ιατροδικαστές στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας.
Στην τελετή, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, καθώς και της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.
Ειδικότερα, παρέστησαν, εκ μέρους του υπουργείου Αμύνης ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο πλωτάρχης Σπύρος Σκουρτσίδης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο συντονιστής πεδίου εργασιών Νίκος Κύργος, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Αλβανία. Ήταν επίσης εκεί και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά τον Πόλεμο 1940-41, Γιώργος Σούρλας, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
Με τον ενταφιασμό, χθες, των οστών 85 Ελλήνων πεσόντων, ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και διακομιστεί στα δύο ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, εκείνο της Κλεισούρας στην Πρεμετή και του Βουλιαρατίου στη Δρόπολη, ανέρχεται περίπου στους 750. Τα οστά εντοπίστηκαν κατά την περίοδο από τις 22 Ιανουαρίου 2018 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας έως τώρα. Να σημειωθεί ότι με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης (15 Ιουλίου), παραχωρείται και νέο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων για τη διεύρυνση του υπάρχοντος στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής.