Στην εκκίνηση ο διαγωνισμός για το νέο φωτισμό με LED!

on .

ODOS DODONHS FOTA

• Σημαντικά θα αναβαθμιστεί ο οδοφωτισμός της πόλης, ενώ θα προκύψει και εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση στα Γιάννενα των 2.700 νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED που προωθεί ο Δήμος.
Το συγκεκριμένο έργο θα περάσει σε φάση υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς στις 30 Αυγούστου, τελευταία ημέρα θητείας της Δημοτικής Αρχής Μπέγκα, λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών και θα διενεργηθεί ο σχετικός διαγωνισμός, τα στοιχεία του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Δήμο. Πρόκειται για έργο που έχει προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α..

Μεγάλο το όφελος
Σε υφιστάμενες υποδομές οδικού φωτισμού όσο και σε νέες θα εγκατασταθούν τα νέα φωτιστικά σώματα LED που θα προμηθευτεί τους επόμενους μήνες ο Δήμος Ιωαννιτών. Επιπλέον αυτών, θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην υποδομή σε αντικατάσταση παλαιών υποδομών του οδοφωτισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το ετήσιο όφελος για το Δήμο θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου, ενώ στο 70% φτάνει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το κέρδος που θα προκύψει από το κόστος συντήρησης, το οποίο δεν ανήκει πια στο Δήμο, το κέδρος για τον ίδιο και κατ’ επέκταση για τους Δημότες γίνεται πολλαπλάσιο.

Ο Θωμάς Μπέγκας
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κάνει λόγο για μια παρέμβαση που αλλάζει την πόλη, οδηγώντας τη πολλά βήματα μπροστά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μλάμε για αισθητική αναβάθμιση, πιο ασφαλή φωτισμό για πεζούς και οχήματα, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και την αρχή για τη δημιουργία ενός δημοτικού πράσινου ταμείου μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα. Με αυτό το διαγωνισμό κλείνει ο πρώτος κύκλος των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει η Δημοτική μας Αρχή. Είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη των έργων που ωριμάσαμε και είναι έτοιμα για υλοποίηση. Η ευθύνη αυτή περνάει πλέον στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής».
Ο κ. Μπέγκας σπεύδει μάλιστα να προσθέσει ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή «έχει την τύχη να της αφήνουμε ως παρακαταθήκη σπουδαίες παρεμβάσεις όπως αυτές του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης, του ποδηλατοπεζόδρομου στην παραλίμνιο περιοχή (από Πλ. Μαβίλη ως Πέραμα), του Ασύλου Ανιάτων, της αναβάθμισης της Κεντρικής Πλατείας, της πεζοδρόμησης της Σιαράβα, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΙ με την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού κι άλλα»!

Ποιες περιοχές αφορά
Σύμφωνα με την μελέτη, οι περιοχές όπου θα αναβαθμιστεί ο οδοφωτισμός είναι το κέντρο πόλης (η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), το κέντρο της Δ.Ε. Ανατολής, αλλά και άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της πόλης, όπως οι οδοί Μ. Κοτοπούλη και Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως και Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου η Λ. Γράμμου κ.α..
Οι βασικές κατηγορίες υποδομής είναι ο τυπικός οδικός φωτισμός (σιδηροϊστοί ή τσιμεντοϊστοί), ο κρεμαστός φωτισμός (αξονικός φωτισμός με αναρτημένο δίκτυο), τα φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ (ξύλινες κολώνες ή τσιμεντοϊστοί του δικτύου της ΔΕΗ) και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός (οδικός φωτισμός με ιστούς και φωτιστικά σώματα συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μορφής).
Προβλέπεται επίσης η εκτέλεση εργασιών που προκύπτουν τόσο από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια και ηλεκτρικές συνδέσεις) όσο και από την προσπάθεια αναβάθμισης της υπάρχουσας υποδομής. Η εγκατάσταση φωτισμού θα ολοκληρωθεί με το σύστημα τηλεδιαχείρισης, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης εποπτείας, απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ