Οι «Τσάμηδες» συνεχίζουν τις προκλήσεις κατά των Β/ηπειρωτών

on .

TSAMHDES SYNTHMA TOIXOS 30 7 19

• Οι προκλήσεις των Αλβανοτσάμηδων κατά των Ελλήνων της Αλβανίας συνεχίζονται. Μια εβδομάδα μετά την καταστροφή με εκρηκτικές ύλες του μνημείου του Θύμιου Λώλη στην Κρανιά, προχθές το βράδυ οι «γνωστοί - άγνωστοι» έβαλαν στο «στόχαστρο» το Ελληνικό χωριό Βαγγαλιάτες που ανήκει -όπως και η Κρανιά- στο Δήμο Φοινικαίων. Έδρασαν νύχτα και γέμισαν πόρτες και τοίχους με συνθήματα για την ανύπαρκτη «Τσαμουριά». Όλα δείχνουν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού των Βορειοηπειρωτών, που εξελίσσεται με την ανοχή της Αλβανικής Κυβέρνησης. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο καθώς εξέλιπε η… δικαιολογία της οργής για τη δολοφονία του Προέδρου της «Δημοκρατίας Τσαμουριάς» Φεστίμ Λατό στην Ολλανδία από Έλληνες πράκτορες -όπως διέδιδε η προπαγάνδα τους- καθώς αποκαλύφθηκε ότι ήταν τελικά ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού ο μακαρίτης ήταν απατεώνας ολκής.

Ο Ράμα
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είχε χθες σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια, μέσω ενός παραληρήματος, να πείσει τους Αλβανούς ότι δεν έχει «ελληνικό αίμα» στις φλέβες του, επιχειρώντας να αποκρούσει τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πώς έχουν την ίδια καταγωγή από το Βούνο της Χιμάρας.
Ο Ράμα υποστήριξε πώς είναι «κουτσομπολιά» τα όσα λέγονται στην Ελλάδα, λέγοντας πώς «δεν έχω κανένα κύτταρο ελληνικό». Βέβαια η ιστορία τον διαψεύδει καθώς πριν λίγα χρόνια – και πριν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός- ο πατέρας του Χρηστάκης Ράμα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων ως ομογενής. «Εγώ -είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός- έχω στις φλέβες μία ανάμιξη αίματος. Και δεν θα ένιωθα καθόλου στενοχώρια αν είχα κι ένα μέρος ελληνικού αίματος, αλλά δεν έχω κανένα κύτταρο, δεν έχω καμιά καταβολή. Ενώ έχω κάποιες άλλες καταβολές. Όπως έχω, λόγου χάρη, καταβολές από τη Σκόδρα, τη Μιρντίτα, το Βεράτι, το Βούνο. Επίσης θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι για μένα οι αλβανοί ορθόδοξοι δεν είναι έλληνες ορθόδοξοι. Για να είμαστε ξεκάθαροι και γι αυτό. Επειδή από θρησκευτική άποψη έχω και καθολική και ορθόδοξη καταβολή και, εξαιτίας της βούλησης της γιαγιάς μου, ο ίδιος είμαι καθολικός, θα ήθελα να υπογραμμίσω ξεκάθαρα: Εμείς αυτό το κομμάτι το έχουμε ξεχωρίσει, εκείνοι το έχουν κοινό. Εντωμεταξύ, τα αδέρφια μας της Μειονότητας είναι έλληνες κι ορθόδοξοι».

Καταγγελία ΗΠΑ
Την ίδια ώρα που ο Έντι Ράμα, προσπαθούσε να δώσει εξηγήσεις για το γενεαλογικό του δένδρο, ένα νέο μέτωπο άνοιγε στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που ενδεχομένως να του προκαλέσουν ισχυρούς «πονοκεφάλους» τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε δημόσια ότι ο Αλβανός δήμαρχος του Δυρραχίου, Vangjush Dako έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς, σύμφωνα με το άρθρο 7031 (γ) του νόμου περί κρατικών πιστώσεων, εξωτερικών επιχειρήσεων και συναφών προγραμμάτων του FY 2019.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού χαρακτηρίζεται σημαντική και ο χαρακτηρισμός του εν λόγω δημάρχου ως διεφθαρμένου σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν εκστρατεία για να πατάξουν το φαινόμενο της διαφθοράς στη γειτονική χώρα. Το άρθρο 7031 (γ) προβλέπει ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπουργός έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ξένοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε σημαντική διαφθορά ή σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα άτομα αυτά και στα μέλη των άμεσων οικογενειών τους δεν επιτρέπεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο νόμος απαιτεί επίσης από τον Υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει δημόσια ή ιδιωτικά τους εν λόγω υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν αναμειχθεί σε περιστατικά διαφθοράς.
Εκτός από τον όνομα του Αλβανού δημάρχου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει επίσης τη σύζυγό του Alba Dako, τον γιο του Xhulio Dako και την κόρη του Kejsi Dako.
Η χθεσινή ανακοίνωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο.