Έχασαν τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» οι παραλίες της Πρέβεζας!

on .

GALAZIES SHMAIES

• Πλήγμα για τον τουρισμό της Ηπείρου και κυρίως της Πρέβεζας αποτελεί η αφαίρεση τριών «Γαλάζιων Σημαιών», η οποία ανακοινώθηκε χθες, εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου.
Το συγκεκριμένο βραβείο που σηματοδοτεί την ποιότητα των νερών και την προστασία και ασφάλεια των ακτών αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την επιλογή από ξένους κυρίως τουρίστες και ταξιδιωτικά γραφεία μίας περιοχής για καλοκαιρινή παραθέριση. Η αφαίρεσή του από τρεις παραλίες της Πρέβεζας αποδεικνύει την ελλιπή προετοιμασία του Δήμου που έχουν τις συγκεκριμένες ακτές στη διαχείρισή του και κρούει τον κώδωνα και σε άλλους παραθαλάσσιους Δήμους.

Αρνητική έκπληξη
Αισιοδοξία είχε προκαλέσει την άνοιξη η ανακοίνωση της απονομής 12 «Γαλάζιων Σημαιών» σε ισάριθμες παραλίες της Ηπείρου, αφού το συγκεκριμένο διεθνές σήμα παίζει ρόλο στην προσέλκυση ξένων κατά βάση παραθεριστών.
Χθες, πάλι, απογοήτευση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι τρεις από τις βραβευμένες ακτές μας αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις!
Πιο συγκεκριμένα, τη «Γαλάζια Σημαία» χάνουν οι παραλίες Μονολίθι, Πλατάνια και Τσούκες, οι οποίες ανήκουν στον Δήμο Πρέβεζας! Αντίθετα, διατηρούν τις δικές τους οι βραβευμένες ακτές της Πάργας και της Ηγουμενίτσας! Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο τον Δήμο Πρέβεζας όσο και όλους τους υπόλοιπους παραθαλάσσιους Δήμους της Ηπείρου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις. Χρειάζεται λοιπόν έγκαιρη προετοιμασία και δουλειά από την πλευρά τους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά «Γαλάζιες Σημαίες» αφαιρέθηκαν από 17 ακτές όλα της χώρας. Καμία πάντως δεν έχασαν τα κοντινά μας νησιά, η Λευκάδα και η Κέρκυρα.

Δεν πληρούν κριτήρια!
Στις ακτές που έχασαν τις «Σημαίες» η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Ωστόσο, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, λοιπόν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.