Το αίμα… στερεύει και φέτος σε Πανεπιστημιακό – «Χατζηκώστα»!

on .

ZERBOY KATHAROPOYLOY AIMODOSIA

• Μπροστά στις «καθιερωμένες» για καλοκαιρινή περίοδο ελλείψεις των ποσοτήτων αίματος που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για μεταγγίσεις, χειρουργεία και έκτακτες περιστάσεις βρίσκονται και φέτος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα».
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και για να προλάβουν τα… χειρότερα τα Τμήματα Αιμοδοσίας των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων απευθύνουν δημόσια έκκληση προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες της περιοχής μας, πριν αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές, να προσέλθουν και να προσφέρουν το πολύτιμο αυτό δώρο απ’ το οποίο εξαρτάται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η ζωή συνανθρώπων μας.
Το Πανεπ/κό Νοσοκομείο
Σε δηλώσεις της χθες το μεσημέρι η Προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού τόνισε πως «δεν ξεφύγαμε και φέτος απ’ αυτό που γίνεται κάθε καλοκαίρι. Οι ελλείψεις σε αίμα είναι πάρα πολλές στα Νοσοκομεία της πόλης μας, παρόλο που καθημερινά συνεργαζόμαστε και κάνουμε ανταλλαγή αίματος όπου υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν ούτε διακοπές, ούτε αργίες. Έτσι, τα αποθέματα μειώνονται, ενώ λόγω της εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου αποκλείονται αιμοδότες σε διάφορες περιοχές της χώρας και το πρόβλημα αυξάνει».
Για το λόγο αυτό η κ. Ζερβού κάλεσε εθελοντές αιμοδότες και γενικά πολίτες να σπεύσουν να προσφέρουν αίμα, τονίζοντας με έμφαση πως «αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί με τίποτα». Ειδικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με μεσογειακή αναιμία, έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να μη μπορεί να τους μεταγγίσει με δύο μονάδες αίματος που παίρνουν κάθε 15 μέρες και υποβάλλονται σε ταλαιπωρία καθώς αναγκάζονται να προσέρχονται κάθε εβδομάδα. «Τουλάχιστον να μπορέσουμε να καλύψουμε τους συγκεκριμένους ασθενείς που έχουν ανάγκη κι αυτοί να χαρούν το καλοκαίρι», κατέληξε.
…Και το «Χατζηκώστα»
Μεγάλες είναι οι ανάγκες για αίμα και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» όπως επιβεβαίωσε η Προϊσταμένη του δικού του Τμήματος Αιμοδοσίας Χρυσάνθη Καθαροπούλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς από το πρωί καλούμε αιμοδότες ομάδος Α θετικό, η πιο κοινή ομάδα, γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες». Θυμήθηκε δε πως πριν ακριβώς από έναν χρόνο σαν χθες το «Χατζηκώστα» είχε 50 εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι έκαναν ουρά από το πρωί ως το βράδυ για να προσφέρουν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. «Είναι κρίμα, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η ευαισθησία στον κόσμο, να περιμένουμε ένα τραγικό γεγονός για να εκδηλωθεί. Περιμένουμε τον κόσμο να έρχεται πιο τακτικά, γιατί, ειδικά το καλοκαίρι μειώνεται η προσφορά, ενώ οι ανάγκες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες», τόνισε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ