Χώρος αναψυχής για τους πολίτες το δασύλλιο Εφύρας – Ζευγαριών

on .

 EFYRAS ZEYGARIA ALSYLIO copy

 Σε χώρο αναψυχής θα μετατραπεί από τον Δήμο το δασύλλιο Γορίτσας στην περιοχή Εφύρας – Ζευγαριών, μετά από παρεμβάσεις καθαρισμού, φύτευσης νέων δέντρων και αναβάθμισης των υποδομών πυροπροστασίας.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η αρμόδια για το Πράσινο Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε εξελίξεις που αφορούν στον τομέα κινητικότητας, μεταξύ των οποίων η προσπάθεια κατασκευής νέων στάσεων αστικού που καθυστερεί, αλλά και η ανάπλαση του χώρου μπροστά από το συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, η μελέτη για την οποία ολοκληρώθηκε.
Χώρος αναψυχής
Αδιάκοπη είναι η προσπάθεια του Τμήματος Πρασίνου και του τομέα Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά τον προγραμματισμό και την ωρίμανση έργων, τόνισε σε δηλώσεις της η Ελένη Βασιλείου.
Αναφερόμενη στον Τομέα του Πρασίνου έκανε γνωστό ότι ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο του έργου που αφορά στην προστασία, ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας (Εφύρας – Ζευγάρια), με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 100.000 ευρώ.
Η μελέτη περιλαμβάνει καθαρισμό φυτικού υλικού, φύτευση νέου, αναβάθμιση ομβροδεξαμενών και πυρόσβεσης, δημιουργία μονοπατιών, τοποθέτηση καθισμάτων και ανάπλαση του χώρου του παλιού πυροβολείου με την τοποθέτηση σκιάστρων και καθισμάτων.
…και αναδάσωση
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ευπρεπισμένο, επισκέψιμο, ασφαλές, ανθεκτικό αστικό δασύλλιο. Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για ανεύρεση χρηματοδότησης και χορηγιών για αναδάσωση με πλατύφυλλα και τραχεία πεύκη σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών», σημείωσε η κ. Βασιλείου.
Έκανε δε γνωστό ότι ετοιμάζεται η μελέτη προμήθειας αστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, παγκάκια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πινακίδες για να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους πράσινους χώρους.
Αργούν τα στέγαστρα
Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στον τομέα της Κινητικότητας που επίσης έχει στην αρμοδιότητά της τονίζοντας πως έχει αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία για εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις βάση νομοθετικού πλαισίου το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» του Δήμου και αναμένονται οι εξελίξεις γιατί δεν έχει γίνει γνωστό αν η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει αλλαγές ώστε να μπορέσει να λάβει την τελική έγκριση παραλαβής από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, παρόλο που από τον Μάιο έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για υποβολή στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» προς χρηματοδότηση της προμήθειας και τοποθέτησης σύγχρονων στεγάστρων στις στάσεις του αστικού με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ ακόμη δεν υπάρχει έγκριση ή έστω κάποια απάντηση. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια 45 στεγάστρων.
Ανάπλαση στη Ζ.Π.Α.
Εξάλλου, η Ελένη Βασιλείου έκανε γνωστό πως έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ύψους 150.000 ευρώ με τίτλο «Βελτίωση προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» που αφορά στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Η παρέμβαση περιλαμβάνει ανάπλαση και επέκταση πεζοδρομίων, προσβασιμότητα, τοποθέτηση κατάλληλης οριζόντιας και κάθετης σήμανσης με τοποθέτηση θερμοπλαστικών υλικών στις διαβάσεις, καθώς και τοποθέτηση αστικών αντικειμένων και πρασίνου επί των πεζοδρομίων.
«Εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας. Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν κατάλληλα την επόμενη δημοτική περίοδο», κατέληξε στις δηλώσεις της.