Πανελλαδικές, προσχολική εκπαίδευση και αποσπάσεις απασχολούν το Υπ. Παιδείας

on .

EKSETASEIS1

 Το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μια σειρά άλλων καίριων ζητημάτων που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα απασχολούν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που άφησαν οι προηγούμενοι, αποφεύγοντας όμως δυσάρεστους αιφνιδιασμούς σε μαθητές και γονείς.
Γι’ αυτό εξάλλου και όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Γ' Λυκείου θα εξεταστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη η Υπ. Παιδείας με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Στόχος, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, είναι η «κατά το δυνατόν εξομάλυνση στρεβλώσεων του συστήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την απερχόμενη κυβέρνηση».
Μέσα και από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο επιχειρεί να καταλήξει σ’ ένα σύστημα, το οποίο θα διατηρεί τα θετικά στοιχεία των Πανελλαδικών, που τις έχουν καταστήσει αξιόπιστες και αδιάβλητες και ταυτόχρονα να καταπολεμήσει τα τρωτά σημεία.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται η επαναφορά βάσης εισαγωγής (όχι απαραίτητα το 10), αλλά και ο υπολογισμός, σε ένα ποσοστό, της συνολικότερης πορείας του μαθητή/υποψήφιου -και όχι μόνο η επίδοσή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα παραπάνω θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και όχι από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Επίσης στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και η μείωση του ποσοστού αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις.
Η προσχολική εκπαίδευση
Όσον αφορά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το τι χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ή το προσωπικό που θα χρειαζόταν.
«Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λύσουμε όσο περισσότερα ζητήματα μπορέσουμε, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», ανέφεραν.
Μείωση των αποσπάσεων…
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από τη νέα ηγεσία στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις.
Το πόσο ακριβώς θα μειωθεί το ποσοστό των αποσπάσεων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε τον Σεπτέμβριο, η σχολική χρονιά να βρει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη.