Τέλος Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

on .

BASEIS EKSETASEIS PANELLHNIES

• Στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι ώστε να μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων νέων που περιμένουν να δουν σε ποια Σχολή θα εισαχθούν για να ξεκινήσει έτσι το... κυνήγι της φοιτητικής εγκατάστασης.
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι ο προγραμματισμός προχωρά κανονικά και αναφέρθηκε σε μια σειρά εκπαιδευτικών ζητημάτων και όχι μόνο που θα απασχολήσουν το Υπουργείο το επόμενο διάστημα.
Η κατάργηση ασύλου
Όσον αφορά την κατάργηση του ασύλου είπε ότι αναμένεται να ψηφιστεί σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια σημειώνοντας ότι «η κατάργηση του (πανεπιστημιακού) ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία (...)Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που δεν έχουμε σε όλα τα (πανεπιστημιακά) ιδρύματα της χώρας, δεν το έχουν διασφαλίσει όλα τα ιδρύματα της χώρας είναι ένα -κατά το δυνατόν- καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Εμείς, ως Πολιτεία οφείλουμε να δώσουμε στα ιδρύματα αυτά το καλύτερο δυνατό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε εισηγηθεί -και θα το δείτε προσεχώς σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα- θα είναι η κατάργηση του ασύλου, θα ισχύει δηλαδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, θα μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων. Ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και είναι και η πρώτη διάταξη που θα περάσει στα θέματα Παιδείας με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό».
Βελτιωτικές κινήσεις...
Η υπουργός παρουσίασε, επίσης, τον σχεδιασμό και τις βελτιωτικές - όπως είπε - κινήσεις, με στόχο να διορθωθούν στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος (εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση).
«Συνολικά μελετάμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το οποίο θα διαβουλευθούμε με όλους τους φορείς και θα το εισάγουμε στο δημόσιο διάλογο για μια ευρύτερη διαβούλευση μόλις αυτό ετοιμαστεί», ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη ότι: «Πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτό το σύστημα για πάρα πολλούς λόγους (...) δυστυχώς έγινε νόμος κράτους. Θα μπορούσαμε να έρθουμε τώρα και να πούμε καταργούνται όλα, δεν το κάναμε και δεν το κάναμε γιατί πάνω από όλα μας ενδιαφέρουν οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα εν συνόλω» τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί επειδή αλλάζουν οι κυβερνήσεις να επιφέρεται μια τεράστια αναστάτωση στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Γι αυτό είπαμε το εξής: είπαμε ότι θα ισχύσει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως αυτό ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, θα επιφέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις για να διορθώσουμε στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος, θα τις ανακοινώσουμε προσεχώς. Κατά τα λοιπά, όμως, δεν το αλλάζουμε αμέσως το σύστημα διότι ακριβώς σεβόμαστε την αγωνία των μαθητών και την αναστάτωση που θα επέφερε μια οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα σύστημα που έχει ψηφιστεί».