Ποιες δράσεις δρομολογεί η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

on .

LATHROMETANASTES BARKA

• Αυξημένες κατά 30% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Οι αφίξεις φθάνουν τις 3.200. Αυτό τόνισε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο και μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας».
Ο κ. Κουμουτσάκος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», που δοκιμάζει όπως είπε, «τις θεμελιώδες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα να προστατευθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια των πολιτών».
Όπως σημείωσε ο αναπλ. Υπουργός «για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα».
Παράλληλα, ανέπτυξε τους άξονες των δράσεων που δρομολογούνται, οι οποίοι μεταξύ άλλων, είναι:
- Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.
- Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.
- Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.
- Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.
- Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της.