Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο Καλαμάς!

on .

KALAMAS

Ο ποταμός Καλαμάς δεν έχει καμία τουριστική ανάπτυξη, παρότι υπάρχουν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες αξιοποίησης μιας τέτοιας προοπτικής, που εντοπίζονται κυρίως στον πλούτο και την ποικιλία των φυσικών, αλλά και πολιτιστικών πόρων.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε και η δυνατότητα να προστατευθεί περιβαλλοντικά και να μην εμφανίζει τη σημερινή εικόνα, όπου σημεία του ρυπαίνονται ανεξέλεγκτα.
Επιπλέον θα επέρχονταν ανάκαμψη στις παρακαλάμιες περιοχές, που σήμερα μαραζώνουν εγκαταλελειμμένες. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να αναπτυχθούν στον Καλαμά, όπως αθλητικές δραστηριότητες, αγροτοτουρισμός, οικοτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ποδηλατικός τουρισμός κ.λπ. και να προσελκύσουν ένα σταδιακά αυξανόμενο ρεύμα επισκεπτών.
Η τουριστική ανάπτυξη του Καλαμά ευνοείται και υποστηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία και τα ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι: Τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Ανεξάντλητη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ψάρια, όπως η πέστροφα, το οξύρυγχο, το τυλινάρι, η ντάσκα, το στροσίδι, καραβίδες. Πουλιά, όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, το κιρκινέζι, και ζώα, όπως το κουνάβι, η χελώνα, ο λύκος, η αλεπού, ο ασβός, η νυφίτσα, ο σκίουρος, το αγριογούρουνο, ο λαγός και άλλα.
Στο Δέλτα του Καλαμά, η ύπαρξη των βιοτόπων υποστηρίζουν την επιβίωση χιλιάδων πουλιών. Έχουν καταγραφεί 170 είδη. Η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, ο φιδαετός, ο στικταετός, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός, το όρνιο είναι μερικά από τα είδη που συναντιούνται εκεί. Ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, φαράγγι και σπήλαια (στοιχεία γεωλογικού ενδιαφέροντος).
Σημαντικά μνημεία βυζαντινής, μεταβυζαντινής και νεότερης εποχής. Αρχαιολογικοί χώροι, γύρω από αυτόν. Γκρεμισμένα μονότοξα και πολύτοξα γεφύρια, ίχνη πόλεων και ακροπόλεων μαρτυρούν ένα σφιχτό οικιστικό πλέγμα δίπλα στο ποτάμι, μέσα στους αιώνες, Γιτάνη, Φανωτή, Ράι, Οσδίνα.
Ωστόσο μια δυναμική ανάπτυξης χρειάζεται επαρκείς τεχνικές υποδομές, όπως πλήρες οδικό δίκτυο, ποιοτικά καταλύματα, εξειδικευμένο προσωπικό, συτηματική ανάδειξη και προβολή. Βασικό κριτήριο για την ανάπτυξη του Καλαμά αποτελεί η επίτευξη αυτού του στόχου με τις αρχές της αειφορίας και όχι της απόλυτης εμπορευματοποίησης, που θα οδηγήσει στον εκφυλισμό του οικοσυστήματος.

H. M.